Ексклюзиви
середа, 14 вересня 2011 12:45

На Дніпропетровщині археологи знайшли ритуальну плиту віком 3200 років
8

Стародавнє поховання на Дніпропетровщині
Фото: Фото: Прес-служба Дніпропетровської облради
Стародавнє поховання на Дніпропетровщині
Стародавнє поховання на Дніпропетровщині
Стародавнє поховання на Дніпропетровщині
Стародавнє поховання на Дніпропетровщині

На території Криворізького району Дніпропетровської області знайдено унікальний пам'ятник історії та археології - стародавнє поховання, яке орієнтовно належить до епохи пізньої бронзи, імовірно до 14-12 століття до Різдва Христового.

Під час брифінгу, присвяченому цій темі, голова обласної ради Євген Удод підкреслив: "Стародавнє поховання знайдено на території, відведеній для розробки гранітного родовища. Хочу подякувати всім небайдужим людям - вченим, експертам, представникам компанії Граніт-Груп, що взяли на себе фінансування проекту, жителів села за відповідальне ставлення до свого краю та його історичної спадщини, що дозволило відкрити унікальні археологічні артефакти".

Пан Євген запевнив, що обласна влада надасть необхідну допомогу вченим для того, аби знахідка була гідним чином вивчена, а інформація про неї стала надбанням наукової громадськості.

"Дніпропетровщина, - зауважив Євген Удод, - займає перше місце в Україні за кількістю пам'ятників, які стоять на державному обліку. У нас їх - 12 тисяч. На 2-му місці - Львівська область, на 3-му - Крим".

Серед цих 12 тисяч більше всього (7,5 тисяч) пам'яток археології. Це єдине свідчення дописемної історії дніпропетровського краю. За ним складається уявлення про історію цієї землі, про людей, які населяли її, про традиції та звичаї тощо.

У результаті дослідних робіт був знайдений археологічний шар, який включав унікальні артефакти. У тому числі – антропоморфну гранітну стрілу, частини древніх амфор, фрагменти ліпного посуду (імовірно скіфського періоду). Археологами знайдена вражаючих розмірів гранітна брила, яка могла бути жертовним каменем, а також кам'яна стела висотою близько 4 метрів, на якій умовно позначене обличчя людини.

Знахідки дозволяють припустити, що тут знаходилось древнє святилище. На користь версії про те, що знахідка біля с. Недайвода може бути найдавнішим ритуальним комплексом, свідчать виявлені тут давні поховання, в тому числі - дорослої людини, яка, ймовірно, могла бути жрецем, і юнака близько 12 років, поховання якого було позначене купою різнокольорових каменів, викладених у формі змії.

Знайдені предмети й артефакти зараз досліджуються вченими, але вже сьогодні можна стверджувати, що ця археологічна знахідка – дійсно унікальна. Виявлена біля с. Недайвода ритуальна гранітна плита стародавніх людей є найбільшим такого роду предметом, знайденим в Україні.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині археологи знайшли ритуальну плиту віком 3200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути