Ексклюзиви
понеділок, 27 червня 2011 11:14

Під Берестечком побилися козаки та ляхи
39

Фото: Фото: Олена Власова

Минулими вихідними на Рівненщині відзначали 360-річчя битви під Берестечком. У неділю 26 червня професійні реконструктори вперше відтворили один з боїв 1651-ого року, в якому козацько-селянське військо Богдана Хмельницького розгромили поляки. Це одна з найвідоміших поразок в історії України.

Туристи паркують свої автомобілі в селах Острів і Пляшева у Радивилівському районі. На полі між ними знаходяться музей-заповідник "Козацькі могили" та чоловічий Свято-Георгіївський монастир.

На реконструкцію бою "Берестецька варта" приїхало понад 150 учасників з Києва, Одеси, Хмельниччини, а також Польщі, Білорусі та Чехії. Рівненські козаки ще у четвер вирушили до Берестечка на конях та підводах.

Козаки, поляки та найманці-мушкетери стали неподалік монастирю окремими таборами. Біля наметів розвісили казани для кулешу, а навколо розклали зброю та бойові барабани.

До початку бою учасники байдикують, імітуючи табірне життя тих часів. Дехто спить просто неба або курить люльку, інші співають, їдять, чистять костюми та зброю. З ними охоче фотографуються туристи, яких приїхало до Берестечка кілька тисяч.

"Мій персонаж сьогодні загине. Він один з тих легендарних 300 козаків, які прикривали відступ війська Хмельницького. Вони до останнього оборонялися в болоті, де їх убили, - розповідає 32-річний Тарас Манюта з Дубна. – Подивитися на бій уся рідня приїхала. І дітей узяли, щоб ті змалку знали історію України".

У іноземному таборі навпроти заряджає пістоля 39-річний Томаш Рейф з Варшави. Він займається історичною реконструкцією більше 10 років.

"Щоб пошити "правильний" костюм, їжджу по музеях. Раджуся з істориками, читаю книги. Одяг має бути тільки з натуральних тканин – сукно, льон. Взуття також пошите під старовину, шкіряне з дерев'яними підборами, - показує поляк. – Стараємося максимально відтворити епоху. Усі в таборі вміють фехтувати на шпагах і шаблях. Відрощуємо вуса та бороди, як було модно у той вік".

"Ґудзики з олова відливаємо самі, - додають найманці-мушкетери Сергій Шаленков та Олег Ровнер з Одеси. – Шаблі затуплені, на них треба мати висновок експертів, що це не холодна зброя. Повний костюм мушкетера обходиться приблизно у 600-800 доларів США. У знаті та старших офіцерів є і дорожчі".

Жінок у таборах мало – вони грають маркітанток або селянок, які йдуть за військом. Іноземних учасників на битву запросили українські клуби історичної реконструкції.

"Цього року набагато цікавіше, - обговорюють у натовпі. – В суботу до монастирю приїжджав патріарх Філарет, служив панахиду по загиблих козаках. Раніше в неділю посеред поля просто був ярмарок, концерт та політичні мітинги. А тепер ще й битву покажуть".

Бій розпочинається о 16-тій годині, триває 40 хвилин. Глядачі займають місця на траві заздалегідь. Щоб підійти ближче, довго сваряться з міліцією, яка кордонами встала на шляху до поля. Дехто обдираючи коліна лізе через кущі на березі річки Пляшівки.

Козаки стають возами по один бік поля, поляки та найманці по інший. Ватажки обох військ виходять до середини – ляхи пропонують українцям здатися, а ті не хочуть. Після цього противники кілька разів сходяться. Ведучий у мікрофон коментує бій для усіх, хто стоїть навколо поля.

За двадцять кроків від козаків глядачі затуляють вуха пальцями – їх оглушають постріли саморобних мушкетів і гармат. Вояки перезаряджають їх щохвилини. Коні нервують, але наїзники їх заспокоюють, щоб не наскочили на людей.

Одному з мушкетерів випадково розірвало ствол пістоля та обпекло руку. Товариші виводять його з поля до медиків, які чергують у швидкій.

Після бою козаки та поляки розходяться по своїх таборах. На полі загубили барабанні палички, дерев'яну ложку та кілька ґудзиків. Діти розбирають їх на сувеніри.

"На "Берестецьку варту" мало приїхати ще більше учасників, - каже заступник губернатора Рівненщини Олексій Губанов. – Але у однієї з груп виникли якісь проблеми на митниці, тому частина українців перевдяглася у поляків та мушкетерів. Реконструкцію битви під Берестечком провели вперше".

Пом'янути загиблих у Берестецькій битві козаків до Пляшеви приїжджають щороку у дев'яту п'ятницю після Великодня. Таборування та козацькі змагання тривають три дні.

Зараз ви читаєте новину «Під Берестечком побилися козаки та ляхи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути