четвер, 23 червня 2011 16:51

Рівненські козаки обозом рушили на битву під Берестечком
13

Фото: Фото: Віктор ГОМОЛЬ

Сьогодні активісти козацьких товариств Рівненщини вирушили обозом з обласного центру до села Пляшева Радивилівського району, де в суботу та неділю відбудуться традиційні вшанування пам'яті загиблих козаків під час битви під Берестечком у червні-липні 1651 р. За два дні вони проїдуть понад 80 км.

"У похід вирушили так як колись ходили наші героїчні предки. Спершу була молитва й благословення. Потім вистрелили з гармат і гайда на коней. Четверо козаків їхатимуть верхи, а решта побратимів - трьома возами. У дорогу взяли найнеобхідніше – волелюбний дух, зброю та харчі", - розповів обозний походу Володимир Кибала із Українського вільного козацтва імені Северина Наливайка.

Хвалиться, що частину коней до походу підкували. Знайшли доброго майстра, який недорого зголосився допомогти козакам. Усі учасники мандрівки в козацькому вбранні та зі зброєю. Кілька з них тримають списи та малинові знамена. На найбільшому чорному стягові з білим тризубом великими літерами написано: "Воля України або смерть".

"Хлопці власноруч виготовляли прапори, бунчук, шаблі та пістолі. Веземо з собою гармати. Вони хоч невеличкі, але стріляють так голосно, що аж вуха закладає!",- додав Володимир Нестерчук, кошовий отаман Рівненської Січі ім. Ніла Хасевича Війська Запорізького.

Булаву має тільки Олексій Заворотній, заслужений артист України. Він у поході в образі гетьмана Богдана Хмельницького. Серед козаків читає монолог гетьмана з власної п'єси "Берестецька Січ"

"Доволі горя й зліз, страждань уже доволі! Ми на своъй землі, не на чужих полях. То це ж хіба є гріх, що рвемось ми до волі. Що нам не треба тут чужого короля?- Заворотній дістає за паска булаву й високо підіймає вгору. – Бо хто вдихнув п'янке повітря волі, то й в рабство не піде ніколи і ніде!"

У вечері в четвер козаки зупиняться на нічліг на околиці райцентру Млинів. Напнуть намети, варитимуть куліш, співатимуть. До місця битви дістануться на другий день походу.

25-26 червня з нагоди 360-річчя битви під Берестечком у селі Пляшева Радивилівського району на Рівненщині заплановано широку програму вшанування подвигу козаків. Відбудуться поминальні заходу, козацькі змагання, виступи кобзарів, фольклорних колективів. Вперше історичні клуби проведуть реконструкцію бою під Берестечком.

Зараз ви читаєте новину «Рівненські козаки обозом рушили на битву під Берестечком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути