четвер, 30 березня 2023 18:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Уперше винесли вирок за депортацію з Криму

Уперше винесли вирок за депортацію з Криму
"Суддю" заочно засудили до 10 років позбавлення волі. Фото: Pexels

До 10 років позбавлення волі заочно засудили підконтрольну окупантам "суддю" з Криму.

Вона причетна до депортації кримчанина з території окупованого півострова, повідомляє прокуратуру АР Криму та міста Севастополя.

Її визнали винною у порушенні законів та звичаїв війни.

"Після окупації Криму "суддя" перейшла на службу до незаконно створених судових органів та зайняла керівну посаду "голови Армянського міського суду Республіки Крим", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розвідці сказали, для чого окупантам у Криму ПВК

"Суддя" достовірно знала, що з 2014 року мешканці Криму мають статус осіб, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Але вона ухвалила рішення про видворення кримчанина з півострова.

Незаконне рішення мотивувала нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням "правил перебування на території РФ". Але ніякі додаткові дозволи окупаційної адміністрації для проживання українців у Криму не передбачені національним законодавством.

Це серйозне порушення вимог статті 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, яка забороняє примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

"Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про "безкарність окупаційної влади в Криму", – сказав керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

Зараз суди розглядають ще три обвинувальні акти про аналогічні злочини. До суду Гааги скерували три повідомлення з доказами масового видворення українців з тимчасово окупованого Криму, насильницького переміщення жителів на материкову частину України, депортації кримських в'язнів до місць позбавлення волі в Росії.

Гауляйтер окупованого Криму Сергій Аксьонов створив ПВК "Конвой".

Компанією керує Костянтин Пікалов. Його називають правою рукою засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та куратором "Вагнера" в Африці.

Анонімний колишній учасник ПВК сказав, що формально "Конвой" – це бойовий армійський резерв. Там укладають два контракти – з "Конвоєм" та з Міністерством оборони Росії, щоб мати "гарантовані виплати" у разі поранення чи смерті.

На початку формування ПВК у її складі було близько 300 осіб. Зараз позиції "Конвою" розташовані в окупованій частині Херсонської області.

Зараз ви читаєте новину «Уперше винесли вирок за депортацію з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути