неділя, 10 березня 2013 13:28

Чому 80% українців не довіряють інститутам влади?

Чому 80% українців не довіряють інститутам влади?

Дуже важко сказати точну цифру грошей, які "з'їла" корупція. Що мається на увазі під корупцією, коли президентом озвучується цифра 20 млрд? Корупція - не тільки у грошовому еквіваленті. Це й послуги, які теж мають певну ціну. Вона вираховується інакше: в еквіваленті там все може коштувати значно більше ніж, якби прямо давати гроші за ті чи інші дії чиновників.

Тут настільки усе заплутано, що вирахувати усе складно. Якщо усе це підрахувати, то можна жахнутися.

Сама корупція — це система, яка уже є однією з головних складових чинників функціонування України на усіх рівнях. І побороти це тим, що когось одного зловлять і посадять — цього замало. Має бути потужна інформаційна й соціальна складова, мають бути речі, які покажуть громадянам, що влада починає із самого верху цю боротьбу, щоб люди повірили, що можна жити в країні без хабарів. Без вирішення цього питання говорити про будь-які реформи в країні не зовсім коректно.

За останніми соцдослідженнями суди мають 6% довіри. Решта інститутів влади мають довіру до 10-15% довіри. Напевне, ті 80% людей, які не довіряють основним інститутам влади, стикалися із корупцією у них. Але мені складно повірити у те, що в країні не можна вирішувати питання без корупційної складової. Допоки ми не будемо робити усе по закону, доти існуватиме корупція.

Щоб зменшити корупцію, потрібно зменшити контакти чиновників із громадянами. Зараз сучасні технології дозволяють це зробити. Треба комп'ютеризувати систему. Перевести усе в електронний обіг. Зменшити кількість чиновників й установ, які займаються видачею дозволів і ліцензій. Перевести це все на автоматизацію. З цього можна починати рух в напрямку зменшення проявів корупції.

Найголовніше у боротьбі з корупцією — це політична воля. Без неї дуже складно. У Грузії реально загнали корупцію так, щоб більшість громадян не відчували на собі її прояви. Безумовно спроби були, але впіймані несли повну відповідальність. Там усі розуміли, що корупція — це запобіжник рухові життя країни у кращу сторону.

У Януковича є важелі для того, щоб почати активну боротьбу із корупцією. У нас фактично президентська форма правління. Всі силові структури підпорядковані президенту. Є увесь інструментарій, щоб почалася ефективна боротьба.

Віталій Бала, директор агентства моделювання ситуацій

Зараз ви читаєте новину «Чому 80% українців не довіряють інститутам влади?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути