Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2017 16:05

Велосипед просто вилітає з-під велосипедиста, як вибита табуретка

Велосипед просто вилітає з-під велосипедиста, як вибита табуретка

Взимку кількість велопоїздок у Києві не досягає й 1%.

- Взимку не можна наїжджати на льодяну кромку, бруківку, плитку, мармур і розділові смуги. Велосипед тоді просто вилітає з-під велосипедиста, як вибита табуретка, - каже Gazeta.ua інструктор Велошколи з безпеки їзди Роман Миргородський. Він розповідає, як правильно їздити на велосипеді взимку.

На велосипеді взагалі варто зважуватись на прогулянку взимку чи краще почекати до сприятливих умов?

- Потрібно просто бути впевненим у велосипеді і в собі. Тобто, велосипед повинен працювати безвідмовно і всі його механізми справні. Щоб протектор був із максимальним зчепленням. Якщо у вас лисі шини, то можна трохи знизити тиск, щоб зчеплення з дорогою було кращим. А бути впевненим у собі – це означає вміти показувати правило повороту на дорозі, тобто вміти їздити з однією рукою на велосипеді.

Тобто взимку можна їздити на літній гумі?

- Можна, але літня гума взимку дубіє. На ній важче їздити на льоду. Зимова гума м'якша, не дубіє і має кращі характеристики. До того ж вона шипована і на ній не страшно їздити в ожеледицю. Також зимою важлива ширина колеса. Чим воно ширше, тим безпечніше.

Як треба їхати на велосипеді на дорозі?

- Шлях гальмування приблизно вдвічі більший взимку, тому потрібно витримувати дистанцію за автомобілем. Бажано триматись подалі від великого транспорту, бо вони закривають велику частину дороги і у велосипедиста гірший огляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно їздити на велосипеді взимку

Як краще вдягатись для велопрогулянки?

- Бажано одягати більш спортивний одяг. Обов'язково термобілизну і вєтровку, щоб не продувало.

Важливо тримати у теплі коліна. Якщо замерзнуть коліна, там замерзне спеціальна змазка, а це ризик травм. Зараз модні бафи, але я не рекомендую закривати обличчя - там збирається конденсат і їздити з мокрою тряпкою на обличчі не комфортно. Тому краще залишати собі ніс і рот відкритими.

Також потрібні окуляри, інакше сльозяться очі чи туди щось потрапить. Ще не варто забувати, що на дорозі треба бути помітним - вдягати яскраві жилети, куртки, блималки тощо.

Як підготувати велосипед до зими?

- Бажано поставити протектор - зимову гуму з шипами - і повісити крила, щоб сніг і багнюка не замастила одяг та взуття.

Як правильно гальмувати взимку?

- Гальма бажано прогріти - гальмувати ривками. Тоді воно ефективніше. Тим самим ви очистите вологу з гальм.

Гальмувати починаємо заднім колесом. Якщо велосипед залишається у вертикальному положенні, тоді лише можна підключати гальмо переднього колеса. Якщо кермо повернуте, то переднім гальмом взагалі не користуємось, інакше – падіння.

А як їздити на поворотах?

- Потрібно тримати велосипед максимально рівно і не завалювати.

Що потрібно робити, коли на дорозі виникає якась перешкода: лежачий поліцейський, бордюр, ями тощо?

- Потрібно перерозподіляти вагу на велосипеді. Коли переднє колесо заїжджає на перешкоду – краще сидіти, щоб розвантажити його, а вагу перемістити на заднє. Коли заднє наїжджає на перешкоду – навпаки, краще привстати, щоб дати більшу вагу на переднє колесо.

Зараз ви читаєте новину «Велосипед просто вилітає з-під велосипедиста, як вибита табуретка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути