неділя, 08 жовтня 2006 16:55

У "Нархозі" зарізали студента

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Криміналісти обстежують місце вбивства. Тіло студента лежить за сім метрів від головного входу в навчальний корпус
Криміналісти обстежують місце вбивства. Тіло студента лежить за сім метрів від головного входу в навчальний корпус

У четвер серед дня в корпусі Київського національного економічного університету (Дегтярівська, 49г) двоє молодиків убили студента Євгена Опанасюка, 26 років.

Євген заочно навчався на 4-му курсі юрфаку. Того дня він прийшов до ВНЗ, аби скласти залік з митного права. Заніс пакет з підручниками в аудиторію і вийшов на кілька хвилин.

На першому поверсі біля дверей ліфта на нього напали. 24-річний чоловік, прізвища якого міліція не розголошує, тримав Євгена, викрутивши йому руки за спину. А 24-річний однокурсник Опанасюка — Іваніца — колов ножем.

У переданому до прокуратури звіті експертів-криміналістів сказано: Євгена вдарили ножем 11 разів. Вісім колотих проникаючих поранень — у легені, печінку, руку, дві різані рани на грудях. І один смертельний удар — у серце.

Однією з перших Євгена після нападу побачила директорка "нархозівського" кафетерію. Виносила сміття й зауважила, як той, хитаючись, стоїть біля ліфта. Хотіла запитати, як себе почуває.

— А он так вздохнул и упал. И кровь разлилась по полу, — розповідає жінка.

Кілька хвилин потому перехожі бачили, як повз відділення "Правекс-банку", що на сусідній вулиці, біг молодий чоловік у закривавленій футболці.

Того ж вечора міліціонери затримали підозрюваних у вбивстві. Іваніца разом зі спільником поверталися до Броварів, де мешкали. Там їх уже чекали оперативники. Прокурор Шевченківського району Сергій Нечипоренко, 33 роки, розповів "ГПУ", що обидва незабаром підписали зізнання.

Чекав сесії, аби відомстити

— Офіційний мотив убивства — помста, — каже прокурор. — У квітні Опанасюк та Іваніца побилися. Євген був сильніший, зламав суперникові гомілку. Той пролежав три місяці в лікарні, через що мав проблеми з навчанням.

Іваніца розповів слідчим, що чекав осінньої сесії, аби відомстити Євгенові. Убивати його нібито наміру не мав — хотів лише налякати. Його спільник — 24-річний студент іншого київського ВНЗ. Він також стверджує, що вбивати Євгена не хотів. Допомогти другові погодився, бо Опанасюк був фізично сильніший за нього. Затримані розкаюються, зазначає Сергій Нечипоренко. Іваніца сам показав операм місце, де викинув ніж. У п"ятницю о шостій ранку з кущів біля корпусу дістали закривавлене знаряддя вбивства.

— Іваніца — неврівноважений, — каже однокурсник Євгена Віктор Пендюр, 30 років. — Вони явно вислідили Женю, бо він рідко ходив сам — завжди був у компанії.

Розповідають, що убивця не раз конфліктував із викладачами. А на зимовій сесії біля аудиторії посварився з однокурсницею. Потім схопив дівчину за горло й не відпускав, доки їх не розняли. До "Нархозу" Іваніца перевівся з Національного педагогічного університету ім. Драгоманова.

Перед нападом, за словами студентів, Іваніца три дні поспіль з"являвся біля університету з невідомим молодим чоловіком. За 15 хв. до вбивства однокурсниця Євгена побачила їх обох біля ліфта. Невідомий був у синьо-білому спортивному костюмі. Почав загравати до студентки, пропонував, аби та записала його номер мобілки.

— Це вражає. Він чіплявся до дівчат, хоча знав, що йде вбивати, — упевнена дівчина.

Євген Опанасюк працював менеджером на "5 каналі". До Києва приїхав з Нової Каховки Херсонської області. Там живуть його батько та старша сестра. Мати рік тому померла. У Києві винаймав квартиру на вулиці Отто Шмідта, 2.

Іваніца та його спільник перебувають у Подільському ізоляторі тимчасового утримання, що в Косогірному провулку. Обидва народились у Броварах, друзі з дитинства. У прокуратурі кажуть, що займалися рукопашним боєм. У підозрюваного Іваніци — неповна сім"я. Має старшого брата, батько кілька років  паралізований, лежить у лікарні. Про спільника відомо, що вчиться на економіста в інституті, що розташований на Шулявці.

Проти затриманих порушено кримінальну справу. За вмисне вбивство їм загрожує до 15 років ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «У "Нархозі" зарізали студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути