середа, 19 вересня 2012 15:39

У національному музеї медицини відвідувачі вітаються із експонатами
23

Сцена із давньої лазні, у якій українські знахарі лікували людей
Фото: Фото: Андрій Шматов
Інтер'єр аптеки перевезли зі Львова, а скульптура, яку зробив  Спартак Британ, дуже схожа на одного з співробітників музею, тому відвідувачі часто вітаються із ним
Екскурсовод Наталя Гаврилюк показує сцену "Земський лікар". У образі лікаря скульпутор зобразив Антона Чехова. Сім разів переробляв, щоб досягти схожості
Портрет Миколи Пирогова, який він власноруч подарував студентам Київського медичного університету

У Київському національному музеї медицини триває постійно діюча експозиція про історію медицини в Україні. У трьох залах виставлені інструменти, якими користувалися у давнину лікарі, забальзамовані частини людського тіла та відтворені сцени лікування від часів, коли люди ходили за допомогою до цирульників і знахарів, до операційних.

У кімнатах стоять скульптури відомих лікарів і їхніх пацієнтів у натуральну величину. Їх відвідувачі плутають із живими людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічні екскурсії музеями будуть платними

"Скульптури для аптеки, бані, операційної, робив скульптор Спартак Британ. Щоб досягти максимальної подібності, фігуру Антона Чехова, який теж був лікарем, переробляв сім разів. Якось на екскурсію прийшли учні професора Василя Образцова. У нас є точна копія кімнати, у якій він вів прийом хворих, у ній скульптура Образцова в натуральну величину. Один із учнів, уже не молодий чоловік, впав на коліна і розплакався. Сказав, що подібність вражаюча" — говорить завідуюча сектору відділу фондів музею Наталія Гаврилюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей судової медицини визнали найжахливішим

Діти під час екскурсій бояться кімнати, у якій показана операційна. У ній скульптури лікарів Миколи Пирогова і Володимира Караваєва схилилися над чоловіком під білими простирадлами. Позаду стоїть асистент із мискою.

"Діти лякаються, бо у чоловіка на столі розрізаний живіт, йому роблять операцію. Щоб розрядити обстановку, кажу, хто ці лікарі, а потім показую на асистента і говорю "а це Вася". Дітки сміються, для них це як розрядка. Вже не пам'ятаю, хто перший назвав цим іменем асистента. Просто всі фігури мають свої імена, бо зроблені із образів відомих людей, а асистент невідомий."

Зараз ви читаєте новину «У національному музеї медицини відвідувачі вітаються із експонатами ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути