пʼятниця, 04 березня 2016 15:50

У столичній поліції розповіли, як захиститися від крадіїв

Автор: eveningkiev.com
 

Понад три тисячі киян минулого року подали заяви про крадіжки у громадському транспорті. За два місяці цього року зареєстровано ще 1622 заяви.

Минулого року у киянки Ольги Побережної у 558 маршрутці цигани витягли 15 тисяч гривень.

"Ми ввечері поверталися з "Львівської майстерні шоколаду". Спустилися до цирку і сіли на маршрутку, що їхала до "Дорогожичів". Подруга стала на вищу сходинку, я стояла внизу біля самих дверей. Раптом з темних вуличок вибігла група циган. Їх було напевне чоловік 20 хлопців і дівчат. Всі молоді, років до 20. Вони до нас підбігли, забрали все, що могли забрати. У кого телефон, у кого гаманець, картки, гроші, планшети. З рюкзака на спині у мене забрали навіть книжку. Це робили дівчата-циганки, а хлопці цигани слідкували, щоб ніхто не опирався, не зчиняв галас і не відбивався, погрожували ножами і розочкою - розбитою пляшкою. Це тривало пару хвилин. Потім закрились двері і маршрутка поїхала. Того ж вечора подала заяву у поліцію, її зареєстрували. Однак крадіїв так і не знайшли," - розповідає киянка Ольга Побережна, 25 років.

Для Ольги це не перший випадок, коли її грабували цигани. "Якось на станції метро "Лісова" купувала журнал, в руках тримала гаманець яскраво червоного кольору. До мене підійшла циганка і сказала, що у мене рукав брудний. Поки я розглядала рукав, вхопила гаманець і побігла. Я за нею, встигла вхопити її за руку, але нагодилися цигани і вчинили гвалт. Я звернулася і поліцію у метро. Але вони сказали, що шукати не будуть."

У поліції попереджають, що треба бути дуже уважними і слідкувати за своїми речами.

"Крадії зазвичай працюють групами по двоє і чи троє чоловік. Це зазвичай молоді чоловіки до 30-ти років. Хоча серед них бувають і жінки, і літні люди. Крадуть за простою схемою. Один з учасників групи витягує телефон чи гаманець і передає своєму товаришеві. Той виходить на наступній зупинці. Якщо обшукати крадія, то у нього нічого не знайдете. Тому злодії дозволяють обшукувати себе. Їх зазвичай важко виділити серед інших пасажирів - вони одягаються і виглядають як усі. Але є деякі ознаки, що можуть насторожити. Наприклад, куртка у теплу пору року чи велика сумка," - каже прес-секретар столичної поліції Оксана Блищик, 30 років.

Якихось спеціальних способів, як вберегтися від крадіїв не існує.

"Треба бути обережним. Гроші і цінні речі зберігати у внутрішніх кишенях. Не варто зберігати велику суму грошей в одному місці. Важливо не "світити" своїми грошима чи телефонами у переповненому транспорті. Особливо обережними треба бути на вході і виході з транспорту. Там найчастіше крадуть гаманці і телефони. Ще пам'ятаєте, що задня кишеня - це "чужа" кишеня. Якщо вже так сталося, то треба відразу звертатися в поліцію. Чим раніше ви звернетеся, тим більша ймовірність, що речі знайдуть", - кажуть столичні полісмени.

Зараз ви читаєте новину «У столичній поліції розповіли, як захиститися від крадіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути