понеділок, 11 листопада 2013 15:05

У середу Київрада затвердить новий порядок перейменування вулиць

На сесії Київради 13 жовтня планується затвердити новий "Порядок найменування об'єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об'єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві". У цьому документі врегульовано ряд важливих питань найменування і перейменування вулиць та установ, які на сьогоднішній день є спірними.

Зокрема, в новому Порядку чітко перераховані підстави для найменування або перейменування об'єкта, встановлені терміни розгляду таких питань (15 днів), визначена зона відповідальності кожного з підрозділів КМДА та Київради. Також міститься пряма вказівка давати імена видатних сучасників вулицям і установам лише посмертно. Однак тепер, щоб увічнити у назві якого-небудь київського об'єкта ім'я видатної людини, не потрібно чекати, поки пройде 10 років після його смерті, як це було раніше.

"Вносити пропозиції про зміну назви вулиці або зупинки громадського транспорту про присвоєння імені видатної особистості школі або іншій установі може практично кожен киянин, кожен трудовий колектив або громадська організація. Цю пропозицію розгляне спеціальний консультативно-дорадчий орган, до якого увійдуть історики, краєзнавці, філологи, архітектори та інші фахівці. Але визначальним для Київради будуть результати громадського обговорення. У новому "Порядку " чітко визначено, що перейменування повинно обов'язково бути схвалене місцевими жителями в ході громадського обговорення. І тільки після цього питання може бути винесено на розгляд Київради", - каже голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування Київради, депутат Олег Качкан.

Варто відзначити, що в чинному "Положенні про порядок найменування об'єктів місцевого підпорядкування ..." не міститься вимоги про обов'язкове проведення громадських слухань або громадського обговорення, через що всі рішення про перейменування приймаються кулуарно, без урахування думки киян. Однак у 2012 році за дорученням Президента України Віктора Януковича було розроблено постанову Кабміну "Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння ... імен (псевдонімів) фізичних осіб, назв і дат історичних подій". За словами депутата Київради, новий "Порядок найменування ... ", який планують прийняти на сесії 13 листопада, призводить столичні правила у відповідність з політикою розширення повноважень місцевого самоврядування, яку реалізує глава держави.

 

Зараз ви читаєте новину «У середу Київрада затвердить новий порядок перейменування вулиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути