понеділок, 10 жовтня 2016 21:11

"У квартирі мінус два. В унітазі вода замерзла". Як виживають люди в недобудах Войцеховського

Цієї зими 42 комплекси-недобуди столиці бізнесмена Анатолія Войцеховського не під'єднають до опалення. Найвідоміші: "Мозаїка", "Затишний", "Сосновий бір", "Молодіжна ініціатива", "Печерський Бастіон", "Родинний затишок", "Флагман", "Синьоозерний", "Перлина Троєщини". У більшості квартири повністю заселені. 15 липня цього року Генпрокуратура звинуватила Войцеховського у несплаті податків на 12,5 млн грн. І створенні злочинного угруповання. Бізнесмена затримали. Але Печерський суд випустив під мінімальну заставу в 14 млн грн. Кажуть, він утік у Росію.

Житловий комплекс "Перлина Троєщини" по вул. Закревського, 42а, тепер називається "НебоСкай". Квартири досі продають. Перша і друга секція заселені. Третю обіцяють завершити наступного року. Gazeta.ua з'ясувала, як живеться людям у новобудові без опалення.

70-річна Поліна Лєтаєва купила однокімнатну квартиру 2015 року. Вона родом із Шахтарська на Донеччині. На початку війни продала трикімнатку за $15 тис.

"Забудовник запропонував розстрочку на 5 років. І житло дешеве — по 7 300 гривень за "квадрат". Закохалася в місцевість — майже околиця міста, поруч два ставки, - розповідає Поліна Миколаївна. - Насторожило, що земля виділена не під житлову забудову, а під зведення торговельно-розважального центру. Але мене запевнили, що цільове призначення ділянки скоро змінять. За світло досі платимо по будівельному тарифу — 2,20 гривні за кіловат. У місяць по 1000 гривень напалювала. Цього року буде вдвічі більше. Воду дає якийсь посередник. Якось її відключили, коли ліфт ще не запустили. Носила дві 6-літрові баклажки на 18 поверх. Опалення немає. Вмикала електрообігрівач. Перед купанням заносила його у ванну. Воду нагріваю бойлером. Щоранку з вхідних дверей стікав пар через конденсат".

Запрошує на балкон у під'їзді. Справа - недобуд. Прямо — нова споруда із сучасним спортивним майданчиком. За нею - дорога і ставок.

"Це Азаров (Микола Азаров, колишній прем'єр-міністр. - Gazeta.ua) "відгрохав" елітну гімназію. Навчання там коштує 15 тисяч гривень у місяць, - говорить Поліна Миколаївна. - Зараз мерія хоче перекласти відповідальність за недобуд на інвесторів. Мовляв, куди ми дивились. Але ж я не юрист і не будівельник. Навіщо держава допускає такі афери? Куди дивилась міліція й прокуратура? Поки давали відкати і хабарі, всіх усе влаштовувало".

 

У під'їзд заходить брюнетка, називається Оленою. Каже, взимку в квартирах дуже холодно.

"Діти постійно хворіють. Одягаємося тепло. Торік узимку сусід повернувся з 10-денної відпустки, а в квартирі мінус два. В унітазі вода замерзла", - пригадує Олена.

 

"Будинок ввели в експлуатацію рішенням Луганського суду. За ним 80 відсотків жителів оформили право власності на квартири. Вже отримали техумови на світло й тепло. Мають підключити до нового року", - розповідає Руслан Вапельник.

Він купив квартиру в "НебоСкай" під офісне приміщення. Збирає документи для оформлення об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Очолює його. Має домовитись про добудування комплексу, прокладення магістралі, зведення теплопункту.

"Через те, що всі грілись електроообігрівачами, вибивало пробки в електрощитовій. Автомати горіли, перегрівались кабелі. Це при тому, що перша секція була заселена на 90 відсотків, а друга — наполовину. Цього року наслідки можуть бути серйозніші. Недобуди Войцеховського треба вирішувати на державному рівні. Такого "кидняка" ще не було. Це крутіше "Еліти-Центру". Щоб оформити документи на оренду землі, треба 3 мільйони гривень. Хто за них платитиме? Люди, які влізли в борги, щоб розрахуватись за житло? Не зведені 5 секцій, квартири в них ще не розкупили. Їх має добудувати держкомпанія. Зараз міська влада звинувачує в афері людей. Але ж як ця влада не помічала будівництво 42 крупних об'єктів? На них просто закривали очі. Комплекс "Мегасіті" зведений на теплоцентралі. Тепер людям треба знайти 300 мільйонів гривень, аби перенести цю трубу", - каже Руслан Вапельник.

Зараз ви читаєте новину «"У квартирі мінус два. В унітазі вода замерзла". Як виживають люди в недобудах Войцеховського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути