понеділок, 03 вересня 2012 13:26

У Києві невідомі почали забудову Лисої гори

У Києві невідомі почали забудову Лисої гори
Юрковиця - один з пунктів, що утворили древній Київ. Фото: facebook.com/olena.yeskina

У Києві почалася забудова гори Юрковиця. Зараз вже знищені бічна і центральна частини гори.

Прес-служба організації "Київське віче" заявила, що станом на 1 вересня знищені бічна і центральна частина гори Юрковиця, зрубані дерева і повним ходом йде підготовка до забудови.

Незважаючи на те, що Київська міська державна адміністрація направляла представників з управління земельних ресурсів зафіксувати протиправні забудови в районі Смородинський узвіз-Татарка-Лукянівка (за скаргою громадської організації "Кияни для Киян") ще у квітні поточного року, а київською владою, за результатами перевірки, було обіцяно направити відповідні заяви до прокуратури – жодних дій не відбулося, вважають активісти.

"Услід за Замковою горою забудовники добралися до Юрковиці (третій створюючий Київ пункт, відомий з давніх часів як Хоревиця), розташований на Татарці - в районі вул. О. Шмідта, межує з горою Щекавиця і Кирилівських висотах", - розповіли в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостинний двір дозволили приватизувати

Як зазначили в "Київському віче", будівельні роботи на Юрковиці є незаконними - гора відноситься до заповідника "Стародавній Київ".

За повідомленням "Київського віче", на ділянку прибув нібито власник ділянки з пакетом документів й запевнив, що "є добросовісним покупцем й має всі необхідні дозволи на будівництво "малої архітектурної форми" на 10 сотках (до речі, парканом оточена як мінімум вдвічі більша за розміром територія)".

"Крім того, він роз'яснив нам що таке приватна власність й став вимагати від нас покинути межі його території. При цьому надзвичайно хвилювався, багато разів кудись телефонував й пропонував залишити номери телефонів для "зустрічі з метою вирішення ситуації", запевняя що побудує "зовсім маленький будиночок" на 2-3 поверхи (на відміну від сусідів "які вже якимось чином побудували й ввели в експлуатацію свої величезні будівлі у тому ж заповіднику"). В результаті, міліція відібрала пояснення, активіст ВГО "Київське Віче" Вадим Торопов, який також прибув на місце події, додатково подав заяву про злочин", - повідомляють активісти.

У давньоруський час на Лисій горі (Юрковиці) знаходилися поселення і могильник середини-кінця 10 в., пов'язаний зі скандинавським загоном, який у складі дружини князя Ігоря брав участь у поході на Дербент, а пізніше перебував на службі в княгині Ольги та князя Святослава і , утворивши форпост, захищав північно-західні підступи до міста. В кінці 10 - початку 11 ст. цей могильник (відомий в історіографії як Некрополь II) трансформувався в християнське кладовище.

Громадські діячі констатують, що раніше частина Юрковиці вже була незаконно забудована іншими котеджами.

Зараз ви читаєте новину «У Києві невідомі почали забудову Лисої гори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути