середа, 30 травня 2012 13:47

"Тему історичного Києва можна закрити" - архітектор

"Тему історичного Києва можна закрити"  - архітектор
Архітектори Микола Жариков та Юрій Ліфшиц. Фото: nr2.ru

Попередні підсумки триваючої реставрації Андріївського спуску свідчать про знищення історичного вигляду вулиці. Про це на прес-конференції в Києві заявив головний архітектор Києва у 1987-1992 роках Микола Жариков.

"Те, що зробили з Андріївським - це жах! Жах! Свавілля у реставрації та архітектурі! Таке могли зробити тільки люди, що втратили всяке навіть почуття громадянства. Замок Річарда розфарбували так, що це вже не замок. Керівництво Києва вчинило посадовий злочин. Це безкультур'я. В мій час такого бути просто не могло ", - сказав Жариков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстрів не пустили на Андріївський узвіз

Він звернув увагу на укладання нового тротуару - воно виконане таким чином, що взимку під час ожеледиці пішоходи будуть ризикувати впасти і покалічиться.

З ним солідарний архітектор і мистецтвознавець Юлій Ліфшиц.

За його даними, в ході останніх реставрацій Андріївський узвіз втратив історичне покриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На розі Володимирської та Андріївського узвозу демонтували кіоски з сувенірами

"На узвозі була "булига", а ніяка ні "шашка", ні "бруківка", там був унікальний водостік, який зруйнували-переробили в 1982 році. Сто років ця "булига" простояла, а за 15 років вона нібито "посипалася". Замість укладання нових комунікацій у вузьку траншею і відновлення "булиги", архітектори, будівельники створили чортзна-що. Те, що зробили з Андріївським узвозом - це закінчення історичного Києва, тему історичного Києва можна на цьому закрити", - сказав Ліфшиц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей Однієї вулиці на Андріївському під загрозою закриття

"У новому випадку вигаданий новий, декоративний тип кладки, якого ніколи не було. Були "булиги-агати", а зараз гранітні шматки, поламані розпилом і свердлами. Андріївський узвіз знищений! Знесені балкони, деякі будинки закриті намальованими фасадами, деякі будинки, які вже знаходяться у приватних руках, спеціально доводяться до стану повного руйнування. Потім на їх місці, люди, які мають гроші, хочуть побудувати прибуткові об'єкти ", - поскаржився експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Тему історичного Києва можна закрити" - архітектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути