вівторок, 09 червня 2015 12:45

Сінний ринок у Києві остаточно зрівняли з землею
14

Фото: Ельдар Сарахман

У Києві знесли руїни одного з найбільших колись критих ринків столиці "Центрального колгоспного ринку" або як його називали кияни "Сінного". Зараз по вулиці Воровського, 17 працює важка будівельна техніка. Екскаваторами зруйнували другий ярус та засипали підвали. Кілька днів вантажівками вивозять будівельне сміття, а будівельники ріжуть залишки металобрухту. Робота по демонтажу залишків ринку займається ПАТ ХК "Київмiськбуд".

"Зачищають вже кілька днів. Неможливо спати, - розповідає місцева мешканка 24-річна Мирослава. Там уже нічого немає. Одне каміння, цегла, бруски"

На місці зруйнованого ринку планують побудувати багатоповерховий торгівельно-офісно-житловий центр з підземною парковкою. Новий власник ділянки - британська компанія Solid Blue Asset Limited. Замовником робіт виступає українська компанія ТОВ "Емпоріум Пропертіз".

"Я не можу зараз вам чітко сказати, що саме буде на території колишнього ринку. Ведуться підготовчі роботи. Є попередній ескіз житлового центру, який узгоджувався кілька років тому в архітектурному бюро. Точно скажу: ніяких офісів там не буде. Це житловий квартал. Це буде житло, - розповів у телефонній розмові директор компанії ТОВ "Емпоріум Пропертіз" Олександр Перехрест. Наша компанія має право займатись лише майном - будівництво, надання послуг оренди" - зазначив він.

Нагадаємо, 10 березня цього року виповнилось 10 років, як ринок закрили, а згодом його почали руйнувати. Не допомогли звернення до тодішнього міського голови Олександра Омельченка та багаточисленні пікети громадськості та мешканців Шевченківського району. Омельченко сказав, що будівля Сінного ринку являє собою історичну та архітектурну цінність і не повинна бути знесена. У 2004-му в Києві сталася "Помаранчева революція". Продавці Сінного ринку чи не вдвічі дешевше відпускали продукти харчування для мешканців наметів з Майдану Незалежності та делегували своїх представників для нічних чергувань біля головної сцени. Продавці та постійні відвідувачі ринку надіялись, що нова влада збереже унікальний для столиці ринок, але цього не сталося. У квітні ринок остаточно закрили, а вже за кілька тижнів компанія-забудовник почала зносити каркас даху Сінного, а екскаватори розпочали руйнувати стіни.

До десятиріччя руйнування ринку Gazeta.ua у жовтні 2014 року розпочала зйомки документального фільму про Сінний ринок. Презентація відбудеться на сайті восени 2015-го. До фільму увійдуть спогади сучасників першого Сінного ринку на Львівській площі та спогади киян про новий ринок у післявоєнні роки. У фільмі будуть показані вже історичні кадри залишків колись одного з найбільших ринків столиці.

Зараз ви читаєте новину «Сінний ринок у Києві остаточно зрівняли з землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути