вівторок, 23 лютого 2016 12:48

Санітарний лікар пояснив, чому кияни стали частіше хворіти на астму

Санітарний лікар пояснив, чому кияни стали частіше хворіти на астму
Фото: news.bigmir.net

У Києві удвічі частіше стали хворіти на бронхіальну астму. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів головний санітарний лікар Києва Олег Рубан, 42 роки.

Чому у Києві різко зріс рівень захворювання на астму?

Це все через стан повітря у Києві. Кожного дня ми фіксуємо перевищення вмісту у ньому небезпечних речовин від 2 до 6 разів. Це формальдегід, азот оксид, азот діоксин, сполуки сірки.

Які причини такого перевищення норм?

Ми провели детальний аналіз і встановили, що головним чинником забруднення повітря у Києві є автомобільний транспорт. На нього припадає 82%. Ще 18 % - від спалювання твердого палива в теплоелекторстанціях, житлових будинках. Показники зростають поступово. Якщо 6 років тому фіксували перевищення норми удвічі, то зараз – в п'ять разів. Це все через те, що в місті зростає кількість автомобілів.

Чим небезпечні ці речовини?

Ці речовини діють комплексно. Вони викликають загострення всіх хронічних хвороб. У першу чергу – хвороб легенів. Наприклад, за останні два роки майже вдвічі зросла кількість хворих на астму. Формальдегід – це канцероген, що призводить до збільшення захворюваності на рак. На сьогодні зафіксовано перевищення граничних показників сірчаного ангідриду. Це дуже небезпечна речовина. Нею забруднені вулиці Інститутська, Гонгадзе, Столичне шосе. Значно перевищений допустимий вміст у повітрі діоксиду азоту та формальдегіду на вулиці Довженка, Бессарабській площі, проспекті Перемоги, Оболонському проспекті.

Де у Києві найчистіше і найбрудніше повітря?

Зараз маємо дуже негативну картину у центральній частині міста. Там багато автомобільного транспорту. Найгірші показники реєструємо на Бессарабській площі, площі Перемоги. Найчистіше повітря на Оболоні та Троєщині.

Яких заходів треба вживати для покращення стану повітря у Києві?

З цією метою ми розробили цілий комплекс заходів. По-перше, небхідно обмежити у місті рух великого автотранспорту. Друге, відмовитися від використання твердого палива, в першу чергу, вугілля. Також важливо обмежити забудову центральної частини міста. Окрім цього, ми пропонуємо замінити автобуси на електротранспорт – трамваї та тролейбуси. Це все в комплексі має призвести до покращення стану повітря у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Санітарний лікар пояснив, чому кияни стали частіше хворіти на астму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути