четвер, 03 грудня 2015 13:25

Самсону подарували новий ніс на Різдво
15

Фото: Фотографії надані Анною Кисельовою

"Цього сонячного зимового дня з дядечком Ройтманом ми таки подарували новий ніс старому, як світ, Самсону. Операція пройшла успішно, ніс знову на місці - новий, гарний і міцний! Наша акція - подарунок до Різдва улюбленому місту Києву", - написала київська художниця Анна Кисельова у мережі Facebook у середу, 2 грудня.

Цього разу Анні допомагав засновник САМОСАДУ на Подолі Олександр Ройтман. "Любі моєму серцю Аня Кисельова і Женя Шумахер. Молю Вас знову про допомогу. Буду робити все, що Ви накажете: ліпити, стругати, прибирати і, головне, Вас обіймати і підтримувати. Одному з "трьох євреїв" знову потрібна Ваша допомога. Будь ласка", - закликав він на своїй сторінці в соцмережах.

Про те, що Самсон втратив ніс, у вівторок, 24 листопада, написав Олександр Абарінов. Його найбільше вразив той факт, що в Єдиному реєстрі досудових розслідувань не було вказано на цей епізод, хоча скульптура Самсон є пам'яткою історії та культури Києва. Ніяк на цю подію не відреагували ні Міністерство культури, ні Подільське управління поліції.

"Тим часом, цей пам'ятник і ротонда над ним з унікальним сонячним годинником належать до ХVIIІ сторіччя. Самсона, який згорів 1811 року разом з усім Подолом, напередодні святкування 1500-річчя Києва відтворили за копією. Нині її можна побачити в Національному художньому музеї України", - написав Абарінов.

До речі, пам'ятник Самсона у Києві пошкодили не вперше. Весною цього року пам'ятник хтось перефарбував у бронзовий колір. Першою це помітила Анна Кисельова. Як відомо, бронзовий Самсон стоїть у російському Петергофі. Однак київські художники вирішили повернути скульптурі "людський" вигляд. "Вчора раненько зібралися з подругою на Самсона і акуратно й професійно пофарбували його в традиційний (як було) колір. Не витримали! Під час роботи через альтанку стали проходити люди. Хтось навіть намагався напитися води з фонтану, запитували, чи не свята", - писала Анна в той день, 20 травня. За її словами, у бронзовий колір Самсона пофарбував "Київзеленбуд".

Цього разу художники "повернули" Самсонові ніс, відбитий невідомими. "Займаюся Самсоном, тому що я художник, скульптор, у мене теж стоять скульптури в Києві, тому вважаю це своєю справою, адже влада займатися цим не хоче", - пояснила Анна Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Самсону подарували новий ніс на Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути