понеділок, 25 лютого 2013 16:47

Попередження "Київенерго" є першим сигналом до подорожчання проїзду в метро

Попередження "Київенерго" є першим сигналом до подорожчання проїзду в метро
Фото: gazeta.ua

Заява ПАТ "Київенерго" про відключення електроенергії КП "Київський метрополітен" та КП "Київміськсвітло" в разі несплати боргу, які вони накопичили, є насправді першим сигналом подорожчання проїзду в метро. Про це заявив депутат Київради від партії "Удар" Андрій Странніков в коментарі Gazeta.ua.

"Недавно "Київрада" затвердила так званий економічно обґрунтований тариф на рівні 3 гривень 20 копійок. Але чиновники запевнили, що 2 гривні платитимуть пасажири, а гривню двадцять виділятимуть з міського бюджету. На мою думку, в такий спосіб Київ готують до підвищення тарифів у метрополітені. Оскільки у комунального підприємства немає коштів на погашення боргу, по сценарію Київрада повинна кинутись йому на допомогу", - заявив Странніков.

На його думку, через деякий час Київрада заявить, що не може більше утримувати метрополітен і гасити замість нього борги. Вимагатиме прирівняти ціну на жетон до економічно обгрунтованих тарифів.

"Це просто цинічне вибивання з київського міського бюджету коштів на користь однієї з компаній Ріната Ахметова, яка стала абсолютно непідконтрольна київській міській владі. Хоча мережі, на яких працює Київенерго, є комунальною власністю міста. На комунальному майні приватна компанія просто робить бізнес. При цьому погрожує завдати незручностей киянам", - вважає він.

Депутат переконаний, що якби Київенерго залишилось у комунальній власності, то взаєморозрахунки були б іншими, наприклад, чиновники обмежились взаємними домовленостями без залучення громадськості.

"Зараз абсолютно бізнесовий підхід до вирішення питання. Нових власників Київенерго не цікавить соціальна складова питання, послуги, які вони надають людям. Їх цікавлять лише гроші", - зауважив депутат.

Попри все, депутат переконаний, що Київенерго не відключить метрополітен, "бо це буде вибух". Припускає, що Київрада на наступному засіданні проголосує питання про виділення грошей на погашення боргу. Хоча чергова сесія відбудеться аж у четвер, "головне для компанії Ахметова — це домовленість, що гроші надійдуть". Виплату відтермінують за допомогою гарантійних листів.

Нагадаємо, ПАТ "Київенерго" сьогодні попередило КП "Київський метрополітен" та КП "Київміськсвітло" про відключення електроенергії через борги, які вони накопичили.

"Станом на 21 лютого, загальна заборгованість всіх споживачів включно з населенням за електроенергію перед "Київенерго" склала 836,9 мільйона гривень. Найбільші борги у розмірі 499,6 мільйона гривень накопичили загалом підприємства і організації житлово-комунального господарства та міського транспорту", - йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Зокрема, борг метрополітену станом на 25 лютого становить 8,5 мільйона гривень, "Київміськсвітла" – 13 мільйонів гривень.

"Попередження про відключення компанія направляє споживачам-боржникам мінімум за 3 робочих дні до запланованого дня відключення. У випадку, якщо споживач з об'єктивних причин не в змозі відразу погасити борг, що накопичився, він може звернутися до "Київенерго" з проханням реструктуризувати його або узгодити графік погашення заборгованості", - відзначили в "Київенерго".

Як відомо, ПАТ "Київенерго" з грудня 2011 року входить в ДТЕК, яка в свою чергу входить до групи СКМ олігарха Ріната Ахметова. ДТЕК за 450,5 мільйона гривень придбав держпакет акцій компанії і довів свою частку в "Київенерго" до 71,89%; НАК "Енергетична компанія України" належить 25% +1 акція компанії.

Зараз ви читаєте новину «Попередження "Київенерго" є першим сигналом до подорожчання проїзду в метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути