субота, 23 лютого 2013 14:27

Нову офісно-торгову функцію Гостинного двору вигадали - експерт

Нову офісно-торгову функцію Гостинного двору вигадали - експерт

Нову офісно-торгову функцію Гостинного двору вигадали. Вона вузька і не відповідає облаштуванню Контрактової площі як культурної пам'ятки столиці. Про це Gazeta.ua розповів заступник начальника Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Сергій Новгородський, коментуючи ситуацію навколо Гостинного двору.

Гостинний двір треба реставрувати?

- Так, вже давно. Його не можна у нинішньому стані експлуатувати. Він потребує ремонтно-реставраційних робіт з елементами реконструкції. У Гостинному є багато непотрібних перетинок і стін, не конструктивних елементів. Гостинний треба реставрувати, а не перебудовувати чи робити перепланування деяких частин. Те, що збираються із ним зробити, ніяк не відповідає вимогам громади. З людьми треба радитися, а не ставити їх перед фактом. В українському законодавстві чітко написано, що для містобудівних перетворень потрібне обов'язкове громадське обговорення.

Захисникам Гостинного навіть не показують проекту реставрації. Ви його бачили?

- Офіційно проекту Управлінню не передавали. Проте нам альбомчик підкинули, ми з проектом ознайомилися. Я дуже не задоволений цим варіантом. Пропонували виставити питання Гостинного на консультативну раду, учасниками якої є фахівці та представники громади. Так вдалося свого часу покращити проект реконструкції ЦУМу. Державою охоронялися фасади споруди. За першим варіантом реконструкції їх збиралися засклити. Зараз фасади — все, що лишилося від історичної пам'ятки. Добре, що й це вдалося вберегти. Головне, що це можливо.

Які зміни Гостинного передбачені у проекті?

- Гостинний збираються обтягнути світло-прозорим матеріалом. За рахунок цього у споруди виростає ще один, третій, рівень. Замість горища з'являється мансарда. Далі збираються засклити усі галереї, що зовсім не припустимо. Вони повинні бути відкритими. Також передбачені дві значні надбудови в середині двору. Так від самого двору залишиться тільки одна третина. Управління робило облікову документацію. Передивилися, зробили суттєві зауваження. Замовник зник і почав вирішувати питання згори. Вирішив відразу погодити проект з Міністерством культури. Тобто вони обійшли консультативну раду при управлінні охорони культурної спадщини. Це не законно. З цим зараз розбирається прокуратура.

Як це не допустити?

- За поданням нашого управління Міністерство все-таки взяло Гостинний на облік і включило його до пам'яток місцевого значення. У комплексі пам'яток містобудування є 31 об'єкт. До його складу на Контрактовій площі входить Гостинний двір, Пирогоща та Фонтан "Самсон". Ці об'єкти колись були зруйновані, зараз їх відтворили. Цей статус надає Гостинному захист. Прописано, що предметом охорони є Гостинний двір з відкритими галереями без зміни геометричних параметрів. Він повинен виконувати спочатку громадську і культурологічну функції, а потім вже у деякій мірі торгову. Проте там не повинно бути офісів, їх у Києві й так вистачає. Інвестор від початку повинен був обговорити це з громадою, а не доводити до політичного протистояння. Зараз цю тему підхоплюють всі. Тому саме час і реальна можливість його відстояти. Не сумніваюся, що так і станеться.

Новий Генеральний план Києва захищає історичні пам'ятки від забудови?

- Генплан не має основи. Він такий, що Поділ легко можна перебудувати на якесь Київ-сіті. Ми подали близько 50-ти зауважень. Врахували тільки кілька з них. Над ним ще працюють, але гроші з бюджету на нього вже з'їдені. Не знаю, за який рахунок його будуть допрацьовувати. Кошти й так не всі дійшли до виконавців.

Зараз ви читаєте новину «Нову офісно-торгову функцію Гостинного двору вигадали - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути