вівторок, 29 серпня 2006 18:29

На що хворіють першокласники

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Ганна привела сина у школу №124. 28 серпня В’ячеслав офіційно став першокласником
Киянка Ганна привела сина у школу №124. 28 серпня В’ячеслав офіційно став першокласником

У дитячій поліклініці N2 на Борщагівці в останні дні літа черги — майбутні першокласники проходять огляд у педіатра. Цього року діти частіше почали хворіти. Застудні хвороби зазвичай "чіпляють" в оздоровчих таборах і на відпочинку з батьками біля моря.

У коридорах поліклініки діти розглядають нові кольорові ручки, фломастери, пенали. Видно, що до лікаря батьки вели малих через шкільні базари. У кабінеті педіатра Наталі Василенко, 47 років, багато іграшок, на стіні плакат: "Мой руки перед едой!"

— Давно не було такого сплеску захворювань на ангіну, фарингіт, ларингіт, пневмонію, — Наталя Василенко заповнює медичну картку, не знімаючи гумових рукавичок. — Це почалося з середини серпня. Якраз усі з морів повертаються.

Після відпочинку діти приїздять менш здоровими, аніж були до нього. Лікар припускає, що хворіють через антисанітарію та скупченість людей на пляжах і загальний поганий стан екології.

Відповідальність за інші недуги першокласників покладають цілковито на батьків. Тата і мами влітку надто балують чад смачненьким — лимонадами, печивом, напівфабрикатами. Це призводить до порушень роботи підшлункової залози (реактивних панкреатитів), проблем травлення (дискенезії) та хвороб печінки (холециститів).

Улітку балують чад смачненьким

— Ці недуги лікуються, проте раніше вони були притаманні підліткам, — каже Наталя Василенко.

Лікарі твердять, що сучасні діти стали перебірливішими, обираючи друзів. Сім–десять років тому багато першокласників мали воші, яких набиралися від дітей із соціально неблагополучних сімей. Нині такого немає. У семирічних майже зникли інфекційні та дерматологічні хвороби.

— Діти з дуже бідних сімей та середнього класу, як кажуть, стали "соціально розмежовані", — зазначає Наталя Василенко. — Це звучить жорстоко, але разом вони вже не граються.

Директор спеціалізованої середньої школи N19 на Подолі Віталій Шкуренко, 60 років, проводив співбесіди з майбутніми 49 першокласниками ще у квітні.

— Лише троє з них були здорові, — розповідає директор, — я б сказав, вони зараз усі хворобливі. Це і без медичних карток видно. Зате розумніші, кмітливіші, ніж років п"ять–десять тому. Тестуючи їх згідно з програмою, я промовляв простеньке речення англійською і просив повторити його. Для сучасних дітей це не проблема.

Завуч школи N92 Олена Тиха, 42 роки, вважає, що розумові здібності дітей зросли, бо батьки стали більше з ними займатися. Малі нині мають можливість працювати на комп"ютері, подорожувати з батьками. Зате побільшало дітей, у яких є розлад ендокринної системи та сколіоз.

— Щороку учні молодших класів мають респіраторні проблеми. Це пов"язано зі зміною сезонів. Цифра хворих зростає, — уточнює 36-річна шкільна медсестра Дарія Бордадін. — Проблема ще і в тому, що батьки наслухаються страшних історій про шприци та погані вакцини й не дозволяють робити дітям щеплення. А це ж потім дається взнаки.

Батьки забагато вимагають

Психолог-психотерапевт Валерій Онопрієнко, 47 років, вважає, що діти хворіють із вини батьків.
— У сучасному інформаційному суспільстві шалений темп життя, — каже пан Валерій. — Люди ганяються за грошима й кажуть дітям ще змалечку: "Маєш бути відмінником". Водночас не пояснюють, що це означає. Дитина намагається відповідати образу, створеному батьками, але далеко не всі можуть цього досягти. Через це дитина несе на собі величезне психологічне навантаження. Внутрішній конфлікт забирає багато енергії, це призводить до суттєвого зниження імунітету. А потім і до хвороб.

Зараз ви читаєте новину «На що хворіють першокласники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути