середа, 31 липня 2013 19:50

"Люди понаписували заяви на звільнення, а землі майже ніхто не дістав"
5

- Міністр агропромислового комплексу Микола Присяжнюк привів на наш комбінат своїх людей спеціально, щоб його розвалити, - розповідає тракторист, голова профспілки агрокомбінату "Пуща Водиця" 48-річний Володимир Шевель. Стоїть біля метро "Хрещатик". О 8 годині ранку тут зібралися близько тисячі колишніх працівників агрокомбінату. Протестують проти масових скорочень та знищення тепличного господарства.

- Два роки назад людина Присяжнюка вивезла з комбінату півтори тисячі голів корів на 145 тисяч гривень, - продовжує тракторист. - Сказала, що вони лейкозні. Тепер вже все розвалили, тепличні комплекси знищили і на металобрухт здали, худобу вирізали. Кажуть, роблять реструктуризацію. До нового року працювали - 1800 людей. Тепер може 70 рахуються. Нам пообіцяли: якщо звільнитеся, дамо в компенсацію землю. Люди понаписували заяви, а землі майже ніхто не дістав.

39-річна Оксана Балагута витирає чоло від поту білою хустинкою і зітхає:

- Пообіцяли дати 350 гектарів землі, а виділили тільки 150. Решту — розікрали. Дали людям по п'ять-шість соток, а мали по закону - по 25. І то дали вже після того, як ми почали протестувати.

Надворі - сонячно. Люди ховаються у тіні дерев. Багато з них прийшли з дітьми. О 9.00 рушають до Адміністрації президента. Подвір'я огороджене залізними турнікетами. За ними стоять 30 міліціонерів. Пікетувальники заповнили усю вул. Банкову.

Двоє жінок складають руки на грудях.

- В нас є три гуртожитки у центрі Києва: в Подільському районі, на Чоколовці, - розповідає 35-річна Зінаїда Рисич. - Більшість працівників в тих гуртожитках живуть. А вони - на балансі комбінату. Приватизувати не дають. Це дуже ласий шматок для них. Певно і їх забрати хочуть, а нас на вулицю вигнати. Весь час щось придумують. Ще рік тому заступник Попова (голова Київміськдержадміністрації - "ГПУ") казав, що передадуть на баланс міста. Але від тоді нічого не зробили. В нас всі жінки, які тепличницями були, захворіли по жіночому. Все життя проробили, а нічого не маємо.

Жінка сумно усміхається. Під очима глибокі зморшки.

За 5 хв. із Адміністрації виходить невисокий чоловік у костюмі. Кличе представників комбінату на розмову. Усередину заходять Володимир Шевель та ще один протестувальник - Олександр Дробіков. Їх немає 30 хв. Пікетувальники розгортають кількаметрові плакати із написами червоним та синім "Присяжнюка у відставку", "Міністр АПК вкрав нашу землю", "Пане президенте, допоможіть".

- Міністра геть! - голосно скандують 10 хв.

60-річна Олена Петрівна тримає на руках внучку.

- У 1990-х роках у нас був добрий директор, людям квартири давали, був басейн, зимовий сад, - розказує. - Помер він і потім як почалося. Видно захотіли нашу землю загарбати і почали присилати різних директорів. То одного, то другого, щоб всі понаїдалися.

О 10.40 виходять Шевель і Дробіков. Люди щільно обступають їх.

- Голова адміністрації по зв'язках з громадськістю сказала, що президентові ці факти були невідомі, - голосно говорить Дробіков. - Пообіцяли, що однозначно викличуть керівництво підприємства, міністерства і вони будуть відповідати за все. Термінів конкретних не дали. Факти явні — 1400 людей звільнилося, а землі не отримали. Це неможливо було зробити без відома міністерства. Ми будемо чекати до 3 вересня. Якщо до цього часу нічого не зроблять, будемо розуміти, що міністр зам'яв це питання, а президентові факти не розказали. Щоб йому про це стало відомо, зробимо піший похід до резиденції Януковича "Межигір'я".

- До третего сентября, не дольше! - викрикують у натовпі.

Об 11.00 акцію закінчують. Люди йдуть до метро.

- Будемо надіятися, що президент нам допоможе, - каже 61-річна Ніна Лозова. - А як же інакше? Ми все життя віддали комбінату, тепер лишилися ні з чим. Є ж на світі справедливість.

Зараз ви читаєте новину «"Люди понаписували заяви на звільнення, а землі майже ніхто не дістав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути