неділя, 05 червня 2016 13:40

Лікарі на мотоциклах доїздитимуть утричі швидше - перший на черзі Київ
6

Мотоцикл екстреної медичної допомоги, Угорщина
Мотоцикл екстреної медичної допомоги, Мексика
Мотоцикл для екстреного перевезення крові, Ірландія
Мотоцикл екстреної медичної допомоги, Франція

В Україні почали втілювати проект "Екстрена медична допомога на мотоциклах в Україні". За нього взялася Всеукраїнська спілка парамедиків. Перший мотоцикл з обладнанням і медикаментами мають пустити на дороги в квітні 2017 року.

Вирішили розпочати з Києва, "враховуючи трафік на дорогах, затори та час приїзду швидкої допомоги до пацієнта", - йдеться в обґрунтуванні нововведення.

"Екстреною медичною допомогою на мотоциклах користується більшість розвинутих країн. Українці також заслуговують якісної, а головне - вчасної медичної допомоги. "Швидка" задовго їде на виклик, що часто стає фатальним для пацієнта. В середньому в Києві "швидка" приїздить за 25 хвилин. Цей час можна зменшити в 3-4 рази, використовуючи мотоцикли", - написано на сайті спілки.

Лікарів для цього навчать водити важкі мотоцикли.

"На мотоциклі їздитиме один лікар. Не парамедик, не медична сестра, а саме лікар. Якщо виклик складний - зупинка серця, масова травма - то пасажиром виїжджатиме фельдшер чи ще один лікар. Будемо проводити відбір, а також наші лікарі проходитимуть додаткове навчання самостійної роботи на виклику та курси водіння важких мотоциклів. Обладнані мотоцикли за екстреної необхідності можна використовувати для термінової доставки крові, медичних препаратів чи інших життєво необхідних засобів", - пояснюють на сайті організації.

Планують, що служба екстреноі медичної допомоги на мотоциклах працюватиме із Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва. Пацієнт, що викликає "швидку", не знатиме, хто саме до нього приїде. На це впливатиме стан пацієнта й оперативна інформація про дорожній рух у місті - затори, ДТП, ремонт дороги тощо.

Насамперед перевагами екстреної медичної допомоги на мотоциклах називають час реагування та приїзд у важкодоступні місця. Крім того, вартість спорядженого санітарного мотоцикла значно нижча, ніж санітарного автомобіля. Ще й споживання пального значно менше.

Громадська організація планує самостійно, за рахунок благодійних внесків спонсорів і громадян забезпечувати мотоцикли медикаментами та пальним.

Приклад, наскільки дієвими є мотоцикли на міських шляхах:

Зараз ви читаєте новину «Лікарі на мотоциклах доїздитимуть утричі швидше - перший на черзі Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути