субота, 09 лютого 2013 14:32

"Коли почало горіти, зникла вся охорона" - активістка, яка ночувала у Гостинному дворі
8

Фото: Фото: Андрій Жигайло

У Києві у ніч на 9 лютого в будівлі Гостинного двору, що на Подолі, згоріло близько 200 квадратних метрів даху. Вогонь першими побачили активісти, що чергували у будівлі. Вони викликали пожежників, які майже цілу ніч гасили полум'я зі сторони вулиці Фролівської.

У суботу вранці, прилеглу вулицю перекриває автобус з міліціонерами та двоє працівників державтоінспекції. Біля будівлі стоять п'ять пожежних машин та швидка допомога. Пожежники змотують шланги, у середині проводять експертизу, тому нікого не впускають до будівлі.

За словами активістки Ірини Архіпкової, що чергувала на першому поверсі будівлі, запах горілого з'явився близько опівночі. Вона кілька разів виходили на вулицю, щоб подивитись, що горить, але так і не могла знайти джерело запаху. А о 2.00 ночі один з чоловіків побачив вогонь та дим на даху. Активісти подзвонили до пожежників.

"Я спала в нашій кімнатці на першому поверсі, коли прибіг чоловік і каже, що палає дах. Коли вийшла на вулицю, тут вже стояли дві машини пожежників і поливали дах. Вогонь такий сильний був, що здавалось зараз вся будівля згорить. І також співпало, що там де горів дах, під ним є кабінети інституту "Укрреставрація" і фонди бібліотеки імені Заболотного. А там де робили ремонт, нічого не горіло", — розповідає у суботу вранці жінка. Разом з іншими активістами чекає, коли їм можна буде повернутись до чергувань.

Коли прибули пожежники, виявилось, що до гідрантів навколо будівлі немає доступу. Також перепонами в гасіння стали заварені вікна та двері на другому поверсі будівлі.

"Їх заварили забудовники в грудні, щоб ніхто не міг проникнути в середину. Коли приїхали пожежники, їм прийшлось півгодини зрізати петлі на вікнах і дверях, що потрапити туди. А гідранти просто завалені були будівельним сміттям. Наскільки я знаю, загорілось в трьох місцях одночасно. А ще наші чергові помітили, що коли почало горіти, зникла вся охорона. Таке відчуття, що вони або евакуювались, як передає інструкція у таких випадках. Або могли самі підпалити будівлю та втекти. Якщо її спалити, то можна буде побудувати тут все, що захочеш", — додала Архіпкова.

З нею погоджується і один з організаторів акцій протесту, проти забудови Гостинного двору Владислава Осьмак. За її словами, три точки, з яких почалась пожежа, виглядають підозріло.

"На мою особисту думку, будівлю підпалили, щоб потім мати повне право побудувати тут все, що захочеш. Невідомі просто підпалили перекриття. А потім втекли. Ми вже досить давно виступаємо проти забудови тут. Наші активісти чергують тут, ми проводимо лекції читання, вистави. Знаю, через пожежу, в підвалі тепер по коліна води, яка туди стекла. Якщо вона там замерзне, то буде біда. Але чекаємо на результати слідства. Ми спробуємо його контролювати і надіємось, що воно покаже, чому тут трапилась пожежа", - розповіла Владислава Осмак сьогодні біля місця пожежі.

У столичному МНС, кажуть, що жертв та постраждалих немає. Ліквідовували пожежу 19 відділень рятувальників. Її локалізували о 6:30, а повністю загасили рівно через годину. Причини та збитки встановлюються.

Гостинний двір - торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році замість старого двору. Торік столична влада передала будівлю під реконструкцію та перебудову його під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою приватній фірмі. Проти цього виступили столичні громадські організації. Акції протесту проти забудови тривають уже 9 місяців.

Зараз ви читаєте новину «"Коли почало горіти, зникла вся охорона" - активістка, яка ночувала у Гостинному дворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути