пʼятниця, 01 березня 2013 06:47

Києву загрожує епідемія сибірської виразки — професор

Києву загрожує епідемія сибірської виразки — професор
Фото: zabudovi.net

Якщо біля Олександрівської лікарні почнуть будувати 17-поверхову будівлю, на столицю чекає епідемія сибірської виразки та чуми. Саме на місці будівництва розташовані захоронення хворих на чуму та сибірську виразку, датовані 19 століттям.

Про це Gazeta.ua розповів Вадим Березовський, професор інституту імені Богомольця.

"Ця епідемія почалась у Києві в 1871 році, коли в місто було завезено полонених турків. Серед них були хворі на виразку. За даними літописів, в Києві щоденно помирало до 10 тисяч людей. Їх не можна було перевозити, тому що це розносило заразу. За постановою Синоду, їх ховали на схилах Кловського пагорбу. Якщо розворушити ці могильники то в Києві розпочнеться епідемія сибірської виразки, а ліків від неї немає", - зазначив Березовський.

Крім цього, за словами професора, будівництво не погоджене в управлінні культурної спадщини. Також тут відсутні погодження проекту робіт землеустрою "Житлобуду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудовники Олександрівської лікарні не слухаються навіть президента

"Держані будівельні норми та правила передбачають, що житловий будинок не може стояти ближче 30 метрів від лікувальних закладів. Це записано чорним по білому у документі. Відстань між будинком, який хоче побудувати Куровський, та хірургічним корпусом лікарні становить 12 метрів. А до могили Богомольця залишається п'ять метрів. І це на крутому Кловському схилі, який після будівництва може піти вниз", - наголосив Березовський.

Нагадаємо, землю під будівництво 17-поверхового житлового будинку Київрада виділила у 2003 році. Проти цього повстали працівники Олександрівської лікарні та місцеві жителі. На їхню думку, така будівля знищить парк імені Богомольця та може спричинити епідемію у місті.

У 2010 році, за позовом Генпрокуратури, землю у забудовника відібрали. У середині лютого Вищий адміністративний суд раптово вирішив розглянути скаргу забудовників після 9 місяців мовчання.

Зараз ви читаєте новину «Києву загрожує епідемія сибірської виразки — професор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути