четвер, 26 травня 2016 21:16

Київське метро висадило пасажирів на недобудованій станції "Львівська Брама"
20

Фото: Северин Наливайко
Метрополітен - це не тільки поїзди
302 - поточний режим, за яким працює станція. Режими залежать від часу доби, дня тижня, пори року, свят і, наприклад, подій на НСК "Олімпійський"
302 - поточний режим, за яким працює станція. Режими залежать від часу доби, дня тижня, пори року, свят і, наприклад, подій на НСК "Олімпійський"

Київський метрополітен влаштував екскурсію на станцію, будівництво якої заморожене вже 20 років.

В центрі міста між станціями "Золоті ворота" та "Лук'янівська" розміщена "Львівська брама". На тижні прес-служба підприємства оголосила, як і коли можна на ній побувати, - повідомляє Gazeta.ua.

Обраними стали читачі сторінки київського метро в соцмережі Facebook, чиї коментарі назбирали найбільше вподобань під оголошенням про екскурсію.

Саме ці люди знали, де знайти зачаровану платформу 9 ¾, як у книзі про Гаррі Поттера. Спеціальний "експрес" привіз із кінцевої на "Львівську браму" без зупинок на проміжних станціях.

Київські чиновники рік за роком запевняють, що "Львівська брама" готова на 90%. Затримка з відкриттям - через незатверджений проект Львівської площі, куди повинні виводитись ескалатори.

Серед відвідувачів, не афішуючи свою персону, був відомий київський діґер, автор блогу про київські дахи та підземелля general-kosmosa.livejournal.com.

"Дуже радію, що є такий захід. Сподіваюся, ця практика буде продовжуватися", - ділиться враженнями він.

Скільки разів відвідував станцію, не зізнається. На його блозі є фотосесії з цього місця та інших місцин підземного Києва.

Автор: Северин Наливайко
 
Проект інтер'єру станції "Львівська брама" можна оглянути в музеї метрополітену, над виходом зі станції "Політехнічний інститут".
Автор: Северин Наливайко
 

Про славне Львівське метро під час екскурсії не згадували. Здається, всі відвідувачі щасливо повернулись і ніхто не заблукав, як письменник зі Львова Олександр Ірванець, який близько півночі ненароком вийшов на не своїй станції:

...Як тебе не любити, Києве мій! Ну, не любити можна по всякому. Можна тихо і злобно, крадькома, як москаль який-небудь. А можна відверто, з розпачем, як ось я, наприклад, зараз. ... В голові магнітофончик слухняно прокручує попереднє неуважно прослухане повідомлення, точнісінько як на автовідповідачі в телефоні: "Станція "Львівська брама", технічна зупинка". Оце так!.. Що ж робити? Що це за станція?! Потяг відходить повз тебе в овальну глибінь тунелю, пролітають самотні постаті пасажирів у освітлених вікнах вагонів – і настає майже цілковита темрява. Під ногами – якась цементова підлога, суха й холодна, ти відчуваєш це дуже виразно, обома ногами, особливо лівою, тією, яку промочив, ступаючи з тролейбуса в калюжу. ... Темрява навкруги потрохи звикає до твоїх очей – чи, може, навпаки? – і ти поступово починаєш бачити якісь темно-сірі колони, напевно, теж запилюжені, з кінцями арматури, що стирчать угору і донизу, їх слід обережно переступити, високо задерши ногу, щоб не зачепитися штаниною – і тепер можна роздивитися праворуч-ліворуч. Саме ліворуч в суцільній темноті, яка там, ліворуч, перестає бути суцільною, можна побачити трішки світла, неначе каганець у великій скляній посудині. А підійшовши ще на кілька кроків, ти вже бачиш, що це округла засклена будочка, в якій сидить жінка у синій шинелі з петлицями співробітниці метрополітену і присвічуючи собі ліхтариком, читає газету "Киевские ведомости". Почувши кроки, вона повертає ліхтарика у твій бік, висвітлюючи усього тебе з голови до ніг, і якось навіть не дуже здивовано промовляє: "Поїздів уже не буде, мущина, ні в ту, ні в другу сторону. А ескалатор тоже уже виключений...", - Олександр Ірванець, оповідання "Львівська Брама".

Автор: Северин Наливайко
 

Репортаж із мандрівки шукайте в найближчому числі друкованого видання "Газета по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Київське метро висадило пасажирів на недобудованій станції "Львівська Брама"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути