середа, 30 листопада 2016 15:12

Громадська переатестація в Бучі: як громада підтримала чинного мера

Громадська переатестація в Бучі: як громада підтримала чинного мера

На минулих вихідних в місті-супутнику столиці Бучі пройшов цікавий експеримент: там провели переатестацію мера. Це – перший в Україні випадок на муніципальному рівні.

Минулої неділі, 27 листопада, в Бучі пройшла громадська переатестація міського голови - своєрідний місцевий референдум про довіру міській владі. Близько місяця тому міський голова Бучі Анатолій Федорук виступив з відеозверненням, у якому попросив жителів цього невеликого містечка під Києвом дати оцінку його роботі.

Така ініціатива була пов'язана з діями правоохоронних органів, які порушили кримінальну справу стосовно мера Бучі. Нагадаємо, що підґрунтя слідства банальне - незаконне, на думку Генпрокуратури, рішення Бучанської міськради п'ятнадцятирічної давності про зміну цільового призначення земель. Незважаючи на те, що мова йде про історичний центр Бучі, де розташовані багатоповерхові та приватні будинки, підприємства та школи, ГПУ продовжує вважати цю територію лісом 1 категорії.

"Про об'єктивність прокуратури можна судити вже по тому, що саме вона наполягала на видворенні ЗМІ із залу судових засідань. Очевидно, що публічний розгляд справи здатен зламати вигідну для силовиків медіа-картинку", - вважає політолог Микола Спиридонов.

Сам Анатолій Федорук у своєму відеозверненні наголосив, що розцінює такі дії в першу чергу як вираз недовіри з боку центральної влади. І тому звернувся до громади з тим, щоб вона підтвердила, або навпаки - відкликала мандат, наданий йому на виборах восени 2015 року. Варто відзначити, що на минулорічних місцевих виборах Федорук набрав 61,05% голосів і, за оцінками експертів, свою підтримку в Бучі зберіг.

Це підтвердило й опитування жителів Бучі, яке проводилося і в живу на вулиці, і в Інтернеті. В електронній мережі підтримка на відповідному сайті зашкалювала: Федорука підтримали понад 90% тих, хто проголосував. Більш ніж упевнений результат показав і "живий" референдум. В результаті, не дивлячись на прохолодну погоду і на те, що у вихідний можна було просто залишитися вдома, на центральній площі міста зібралася велика кількість бучанців. На питання Анатолія Федорука "Чи довіряєте чи ні?" вони відповіли ствердно. Це означає, що, незважаючи на тиск з боку силовиків і офіційного Києва Федорук заручився підтримкою місцевих жителів і залишиться мером міста далі.

Ініціатива громадських референдумів цілком має право на життя, вважають політологи. "Якби в Україні розмови про місцеве самоврядування хоча б на 10% реалізовувалися на практиці, наша країна була б зараз серед лідерів за рівнем і комфортності життя. Але, на щастя, приклади того, як громада реально може реалізувати свої права, є", - зазначив Спиридонов.

Не маючи формально юридичної сили, таке опитування, проте, здатне показати реальне ставлення жителів міста до подій. Тим більше, що раніше Анатолій Федорук заявив, що на підставі цього громадського вердикту прийме рішення - залишатися йому на своїй посаді, чи ні.

Варто відзначити, що Буча й раніше була відома тим, що тут запускалися різні інноваційні проекти. В результаті, із зубожілого селища Буча перетворилася в місто, яке стало яскравим прикладом розвитку для сусідніх населених пунктів. Зокрема, Бучанський міський голова стабільно займав лідируючі позиції в рейтингах українських мерів.

"Громадська переатестація в Бучі - приклад справжнього місцевого самоврядування, приклад того, як місцева влада не боїться здавати ще один, проміжний іспит. Адже дійсно, тільки думка людей може і повинна бути визначальною. Думка, заснована на дійсних фактах, а не на їх перекручуванні. Хочеться думати, що Буча та в даному випадку стане прикладом взаємодії з громадою, і досвід громадських переатестації буде перенесений на загальноукраїнський рівень. Якщо, звичайно, представники влади цього не злякаються", - резюмував Спиридонов.

Зараз ви читаєте новину «Громадська переатестація в Бучі: як громада підтримала чинного мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути