вівторок, 04 липня 2006 18:58

Чим ефективніший засіб від комарів, тим шкідливіший він для людей

Автор: фото: Олександр ЛЕПЕТУХА
  Сергій Світлий показує пластину, що вставляють у пристрій фумігатор (на передньому плані), і яка випаровує отруту від комарів
Сергій Світлий показує пластину, що вставляють у пристрій фумігатор (на передньому плані), і яка випаровує отруту від комарів

Після затяжних дощів столиці немає спасу від комарів. Ці комахи залюбки множаться у вогких і теплих місцях. Наприклад, у будинку на Жукова, 30 (Лісовий) комарі плодяться в підтопленому підвалі.

Комарі вилітають із підвалу, розлітаються по квартирах. Місцева жителька Алла Лемеш, 65 років, зверталася у ЖЕК, щоб провели дезінфекцію. Жінка каже, сусіди теж писали скаргу. А минулого четверга провели збори біля будинку, в якому комарів мешкає куди більше, ніж людей. Та ЖЕК на це ніяк не реагує. Кияни борються з комахами самотужки, доступними методами. Купують спеціальні спреї, фумігатори, закривають вікна марлею.

У магазинах, супермаркетах та на ринках продається близько 20 дозволених та сертифікованих засобів від комарів, здебільшого російського виробництва. Коштують вони від 16 до 28 гривень.

Перш ніж протикомарині отрути потрапляють у продаж, їх досліджують у київському Інституті екогігієни й токсикології ім. Медведя. Лабораторія прикладної токсикології визначає ступінь їхньої ефективності та безпеки для людей. Керівник лабораторії Сергій Світлий, 69 років, розповів "ГПУ", що не всі засоби дієві й безпечні. Як і не завжди правдиві написи на упаковках.

— Наприклад, виробники рекомендують вмикати фумігатор (пристрій для випаровування антикомариної отрути. — "ГПУ") на всю ніч. Я раджу включайте не більш ніж на дві години, — каже Сергій Сидорович. — Бо якщо отрута вбиває живу істоту, значить, вона в будь-якому випадку шкідлива. Натомість у Росії фумігатори рекомендують вмикати цілодобово. У ньому закінчиться рідина, й ви підете купувати нову. Виробникам аби продати!

Сам рідко використовує засоби від комарів

Засоби від комарів бувають двох видів: ті, які комах відлякують, і ті, що вбивають. Випускають їх у вигляді аерозолів, пластин, спіралей, електрофумігаторів, кремів,  свічок. Засоби, що вбивають комарів, більш небезпечні для людей. Що ефективніший засіб, то небезпечніший. А надто якщо не дотримуватися інструкцій. Бували випадки, коли самогубці випивали рідину від комарів і так вкорочували собі життя.

Якщо засіб радять використовувати лише на вулиці, не беріть його в хату. Наприклад антикомарина спіраль, що димить. Її виготовляють із кокосової тирси. Під час тління спіралі виділяються шкідливі для людини продукти горіння. Якщо запалити спіраль у приміщенні, то можна отруїтися, як чадним газом.

— У жодному разі не можна використовувати будь-які протикомарині засоби, коли в домі є маленька дитина, — переконаний Сергій Світлий. — Хоч у продажу ніби й є спеціальні дитячі засоби, з екстрактами ромашки і лаванди, але це мало що дає.

Кожен засіб у лабораторії тестують щонайменше три роки. Частину препаратів забороняють до вжитку й продажу. Так, нещодавно забракували порошковий засіб на основі отрути дефіноцин. За інструкцією, його треба розсипати по підлозі. Потім господарям довелося б дихати отруйною пилюкою. Але нелегально порошок на основі дефіноцину потрапляє в Україну й продається на стихійних ринках.

— Несертифіковані засоби можуть навіть призвести до смерті. Два роки тому на ринку "Юність" киянка купила шампунь від бліх для кота. Тварина після купання померла, а господарка потрапила в реанімацію.

Керівник лабораторії признався, що сам рідко використовує засоби від комарів. На його думку, найкращий спосіб вивести кровососів — розкидати по будинку квітки сухої лаванди й почепити на вікна москітну сітку або марлю. Комарів також відлякує різкий запах спирту, бальзаму "Звьоздочка", одеколону "Гвоздика".

Міфи про комарів

У лабораторії прикладної токсикології стверджують, що комарі кусають усіх людей, незалежно від їхньої групи крові. Комах приваблює запах людського поту. А ще комарі полюбляють пахощі ароматизованих жіночих кремів для тіла та дезодорантів.
Це правда, що не кусають людей комарі-самці. Кров п"ють тільки самиці, які збираються відкласти яйця.

Зараз ви читаєте новину «Чим ефективніший засіб від комарів, тим шкідливіший він для людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути