четвер, 07 березня 2013 14:04

"Боюсь залишитись у цій країні бомжом" - жителі Троєщини бунтують проти забудов
20

Фото: Фото: Юлія Ясінська/ Наталія Шестопал

Увечері 6 березня близько 200 людей протестували проти трьох забудов у Деснянському районі столиці. Мітинг відбувся на вулиці Оноре де Бальзака, 54-а. Жителі прилеглих будинків на цій вулиці впевнені, що на цьому місці зведуть триповерховий нічний клуб. А не дитяче кафе, як обіцяє забудовник.

"Я боюсь за своє житло, боюсь залишиться у цій країні бомжом. Уявіть собі, у п'яти метрах від мого будинку, який стоїть на намивних пісках, будуть рити фундамент", - кричала Тетяна Денисюк, жителька будинку на вулиці Оноре де Бальзака, 54-а.

Вздовж бетонного забору будівництва у шеренгу вишукувались чоловіки у помаранчевих касках. Міліціонери за всім спостерігали. Представники партії "Свобода" принесли гучномовець. Поставили магнітофон з патріотичними піснями та віршами Тараса Шевченка.

"Цим молодикам Рахімова заплатила по 500 гривень за день. Вони самі нам розказали, що знайшли хороший заробіток", - зауважила Тетяна.

Будівництво на вулиці Оноре де Бальзака, 54-а планує зайняти прибудинкову ділянку площею 6,5 соток. Три місяці тому будівельники встановили металеві паркани між трьома будинками. Повісили табличку, що тут побудують дитяче кафе з центром дитячого розвитку "Антошка". На білборді було зображено скляну трьохповерхову споруду. Проте в інтернеті на одному з архітектурних сайтів люди знайшли оголошення, у якому було зазначено, що на цьому ж місці побудують ресторан-готель-дискоклуб "Айсберг".

На сайті автори повідомлення виставили архітектурний проект майбутньої споруди. Після чого жителі району почали протестувати.

"Цією будівлею, яку тут планують, нам закриють вікна. Ніхто не хоче жити до шостого поверху у темряві. Підключення до комунікацій цього торгового центру буде вестися з нашого будинку - це на Бальзака, 54-а. Уявляєте, яке буде навантаження і що буде з нашими комунікаціями? У під'їзді від цього може стояти жахливий сморід", - кричить Тетяна.

Раніше забудовники надавали обуреним мешканцям план-схему скверу будівництва, рішення Київської міської ради на передачу земельної ділянки та державний акт на власність землі підприємцю Ганні Рахімовій. Запевняли, що будівництво законне.

"Землю виділили під дитяче кафе. Але всі ми пам'ятаємо наливайку з гральними автоматами, котра тут стояла. Виявляється, за документами це було дитяче кафе "Малятко" з майданчиком. Сьогодні Рахімова начебто побудує тут кафе з майданчиком, а завтра його продасть, подарує, перебудує чи віддасть у залог банку. І це не єдине наше проблемне будівництво на Троєщині. Йде боротьба на вулиці Маяковського, 4 і на Сабурова, 16, де планують побудувати 22-поверховий будинок із парковкою. Наступного тижня ми хочемо провести спільну акцію", - говорила у гучномовець Тетяна Денисюк.

"А по скільки даєте за акцію протесту?" - викрикнула жінка з натовпу.

"У зуби даємо!", - відповіла їй пенсіонерка.

Денисюк пояснила, що ці дівчата спілкуються з Ганною Рахімовою і захищають її інтереси.

"Зробили з Троєщини смітник. Підемо до районної адміністрації і запитаємо чого вони не народ захищають, а бандюків. Хай собі у Конче-Заспі під носом будують такі речі", - кричить у гучномовець Наталія, жителька Маяковського, 4.

За словами мешканців, прибудинкова територія площею майже 13 соток належить жителям будинку на вулиці Оноре де Бальзака, 54. За яку вони досі щомісяця сплачують кошти до ЖЕКу за благоустрій. Раніше жителі будинків самостійно доглядали за прибудинковою територією, висаджували дерева.

"Сьогодні вранці ми не давали забудовникам завести сюди машину з будівельним матеріалом. Найняті молодчики Рахімової стояли і відштовхували наших жінок. Якби не міліція, то б побили ще. Завтра хочемо поставити тут намети", - розповіла жителька району.

Зараз ви читаєте новину «"Боюсь залишитись у цій країні бомжом" - жителі Троєщини бунтують проти забудов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути