неділя, 08 січня 2012 11:00
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

В Україні зараз ХVIII століття: кортеж Януковича став колісницею монарха

Янукович зробив дуже важливу річ — перевів країну зі стану затухаючої революції в контрреволюційний. Він давить і репресує суспільство і через це виникає запит на нову революцію. Вона буде стовідсотково. Протестна хвиля вже запущена.

У самому правлячому класі йдуть зміни. На базі процесу над Тимошенко виникла нова група — українські силовики. Після помаранчевої революції ще не було наочно зрозуміло, що треба починати з реформи судів, каральної машини. Вони лишалися старими, але при Ющенкові та Тимошенко пішли в підпілля. Хоча з точки зору корупції жили непогано.

Тоді вони були на підтанцьовках у влади, олігархів. Зараз багато в чому вони самі влада. Але чим більше поліції, тим буде більший супротив. Усі ці щити "беркутівців", паркани, кортежі, елітні містечка, вертольоти — це кастові перегородки, що прикривають кричущу соціальну нерівність між народом і новою шляхтою, феодалами, ландіками-мажорами. Ми знали, що у Ющенка є міні-феодальне помістя в Безрадичах. Але ж у Януковича — величезне "Межигір'я"!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шестиметровий паркан не врятував: журналісти зняли страусів Януковича та фінський 5-поверховий будинок

З погляду механізму, характеру, типу суспільних відносин в Україні зараз — ХVIII століття.

Кортеж президента, заради якого перекривають усі вулиці, — це колісниця якогось барона чи монарха, який мчиться, розганяючи всіх на світі. Вони демонструють: так, ми живемо при феодалізмі, ми — феодали, нам на вас наплювати, ми вас уриємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гості Януковича на кортежі з шести джипів потрапили в аварію?

Торішні бунти голодних — чорнобильців, афганців і протести ситих — підприємців є передвісником того, що 2012 року вони можуть перерости у сильний рух. Революція неминуча. Питання тільки, як вона проходитиме.

Людей для нової революції об'єднає приниження. Коли ті, хто знизу, зрозуміють, що їм ніколи не прорватися нагору через перегородку. Що таке нинішній виборчий закон? Це повернення до закритості політичної системи часів Кучми. Закриті партійні списки й мажоритарні округи — це вибори для еліти, що створила для себе комфортні умови. Вони пройдуть на користь тих, хто зараз при владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо влада програє вибори і не визнає цього, то буде гірше як у Москві

Янукович і його команда одразу сказали, що їхня головна мета не вступ у Євросоюз, не реформи, а влада на 10 років. Реформи слугують лише прикриттям права на владу. І ці реформи будуть нескінченні, бо чим довше вони триватимуть, тим довше можна буде триматися влади і казати, що їх треба доробити.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зараз ХVIII століття: кортеж Януковича став колісницею монарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути