пʼятниця, 15 червня 2012 16:42

Забувають: Русь не Росія

Забувають: Русь не Росія
зображення: hurtom.com

Днями спілкувався з ровесником. Він зразу ж після армії поїхав у Росію на заробітки та так там і залишився. Дізнався, що в Росії побутує думка, ніби Україна і Росія в далекі часи були однією державою, котра називалася Київська Русь або "государство Русь".

Це, як сказав би мій сусід дід Григорій, брехня, та ще й на кізяку замішана. Русь – самоназва корiнного народу середньовiчної Київської держави, а також назва самої держави. Це слово i його спільнокореневі - руський, русин, русинський – на захiдних окраїнах розселення українського етносу збереглися до наших днiв.

Згодом у писемних пам'ятках вiд 1187 року стосовно наддніпрянської частини Русі, а від 1189 - і стосовно Галичини з'являється слово "Україна". Подальшими столiттями слова Русь i Україна вживалися рівнозначно як повні синонiми. Так i Богдан Хмельницький, i письменники його епохи одночасно використовували слова: Україна-Русь; український-руський. Але звiдки на Русi взялись слова "Росiя і "росiйський"?

"Росiя" – це та ж Русь" у середньогрецькому (вiзантiйському) мовному оформленнi. Кожен народ пристосовує чужi назви до своєї мови: поляки кажуть "Польска", а ми – "Польща", хорвати називають свою країну "Хрватска, а українцi iменують її "Хорватiя". Так i середньовiчнi греки називали країну наших предкiв не "Русь", а "Росiя".

Як могли б себе усвiдомлювати росiянами споконвiчнi українцi, якi одвiчно жили на берегах Днiпра, бiльш як за сiм столiть до народження Москви, заснованої київським князем, яка аж потiм стала столицею теперішньої Росiйської держави?

До речі, Малою Руссю в XIV столiттi називали на противагу Великiй Русi, тобто Київськiй, Галицько-Волинське князiвство, яке займало нинiшню Захiдну Україну з прилеглими територiями до Днiпра на сходi i Чорного моря на пiвднi.

Значна частина захiдних територiй Галицько-Волинського князiвства згодом вiдiйшла до iнших народiв – Польщi, Румунiї, Угорщини, Словаччини. До самого кiнця XIV столiття Київ – "мати городiв руських" включався в територiю Великої Русi.

Помилково або силоміць можна було б зарахувати до росiян і Хмельницького, котрий казав до польського посла: "Я став уже паном усiєї Русi i не вiддам її нiколи". І Гетьмана, який підписав "Гадяцький трактат": "Іван Виговський, гетьман військ руських власною рукою". І навіть галичанина Маркіяна Шашкевича з його рядками "Руська мати нас родила, Руська мати нас повила".

А ось що писав український поет і політик Борис Олійник: "Як могли б себе усвiдомлювати росiянами споконвiчнi українцi, якi одвiчно жили на берегах Днiпра, бiльш як за сiм столiть до народження Москви, заснованої київським князем, яка аж потiм стала столицею теперішньої Росiйської держави?"

Зараз ви читаєте новину «Забувають: Русь не Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

117

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути