понеділок, 14 липня 2014 13:57

Перейменувати містечко коштує кілька тисяч гривень
5

2014 року українці повально замальовують будинки, паркани й авто в національні барви. Зазнали змін і назви міст, у тому числі й радянські
2014 року українці повально замальовують будинки, паркани й авто в національні барви. Зазнали змін і назви міст, у тому числі й радянські
2014 року українці повально замальовують будинки, паркани й авто в національні барви. Зазнали змін і назви міст, у тому числі й радянські
2014 року українці повально замальовують будинки, паркани й авто в національні барви. Зазнали змін і назви міст, у тому числі й радянські
Центр Відня. У травні 2014 року синьо-жовтим кольором замалювали частину пам’ятника радянським воїнам-визволителям на площі Шварценберґплятц

Понад 50 українських міст і селищ, які є райцентрами, мають у своїй назві закладену пам'ять про епоху СРСР. Серед них - обласні центри Дніпропетровськ і Кіровоград.

9 таких пам'яток радянської доби в Донецькій області, 8 у Луганській, 7 у Криму. Найзахідніший радянський топонім України - шахтарський райцентр Червоноград на Львівщині.

14 із названих по-ряданському - міста з населенням понад 50 тисяч людей.

25 рядянських назв ушановують комуністичних діячів. Найбільше - по три рази - чільного партійця Сергія Кірова, революціонера на прізвисько Артем і творця комунізму Володимира Ульянова-Леніна. Серед інших удостоїлися слави в УРСР і такі далекі комуністи як болгарин Георгій Димитров і француз Моріс Торез. Їхніми прізвищами названі міста на Донеччині. Решта 18 населених пунктів прославляють Червону армію, гвардію, партизан, Комуністичний інтернаціонал, 1 травня чи просто совєцкість-радянськість.

"Перейменувати місто Теплогірськ Стахановської міської ради Луганської області на місто Ірміно" - написано в постанові Верховної Ради України від 8 липня 2010 року. Повернення історичної назви на референдумі того року підтримали 71% жителів міста.

Луганська та Донецька - області з найбільшою кількістю міст, назви яких возвеличують рядянське минуле, хоча з кінцем Радянського Союзу по Донбасу також пройшла невелика хвиля перейменування міст. Із Карло-Лібкнехтівська тоді постав Соледар, Жданову повернули назву Маріуполь, Ворошиловград знову став Луганськом, а Комунарську присвоїли ім'я українського мецената - промисловця і банкіра Олексія Алчевського.

- Ініціюють перейменування завжди громади населених пунктів, відповідно до законів про географічні назви, про місцеве самоврядування і про референдуми", - розповідає 32-річний секретар міської ради міста Ірміно на Луганщині Андрій Кириченко. 4 роки тому йому випало готувати референдум у своєму містечку.

- Процедура підготовки до референдуму займає 2-4 місяці. Цей час іде на створення та на роботу ініціативних груп. Перш за все - опитувати населення. Під проханням провести референдум треба зібрати підписи не менше 10% усіх мешканців села чи міста, - пояснює ірмінчанин. - На початку літа 2010 року почалися звернення жителів із проханням розглянути це питання, а ініціативна група попросила міського голову організувати референдум. По зимі ми вже направили документи з його результатами на область, - пригадує секретар міськради. Готуючи загальноміське опитування, він добре вивчив історію краю.

- Колись наше село і згодом селище носило назву Петрівка - аж до відкриття на цих землях шахт у 1800-тих роках. Перші шахти були у власності такого собі француза Марцеалі-де-Делінесті. В нього була донька Ірма, і в її честь він назвав одну шахту, Ірмінський рудник. У 1935 році, коли Олексій Стаханов на нашій шахті поставив знаменитий рекорд, селище Ірміно зробили містом, і ця назва була аж до зміни адміністративно-тетиторіального устрою в сімдесятих роках. А тоді Ірміно об'єднали з містами Алмазна і Кадьєвка в Кадьєвку. Цей устрій діяв не довго, років 10-15, після чого місто знову розпалося на три, але вже Кадьєвка стала Стахановим, а наше перетворилося на Теплогірськ, - пояснює теперішній депутат міста. Каже, що після зміни назви населеного пункту зареєстровані в ньому люди мають поставити печатку в паспорт.

- Не за день і навіть не за рік змінюють свої паспорти громадяни. А підприємства кожні кілька років проходять перереєстрацію, то тоді теж переробляють документи, - каже Кириченко і зазначає, що для міста затрат майже не було.

- Це кілька тисяч гривень. На придорожні знаки при в'їзді, таблички на державних установах, якщо вони підпорядковані міській владі, зміну шпампів і печаток.

За словами чиновника, пригадати минулу назву запропонували колишні шахтарі, що входять до шанованої в місті Ради ветеранів.

22-річна Юлія Кухарець не схвалює перейменування Теплодара. Вважає, що стару назву повернули переважно голосами того покоління, яке її пам'ятає. Також каже, що була низька явка, бо не всі сприйняли ініціативу всерйоз.

- Я не ходила на референдум, мене того літа не було в країні. Раз бабульки і дідульки так вирішили - хай живуть в Ірміно. Але логіки не бачу, - стверджує ірмінчанка.

- Моє покоління вже не може назвати, де і коли Олексій Стаханов ставив свій рекорд. Хтось називає сусіднє місто Стаханов, хтось - сусідню країну. Те, що наше містечко прославилося, вже стали забувати. Знайшлися патріоти своєї землі, які захотіли пригадати давнішу назву, - пояснює секретар міськради Андрій Кириченко.


55 українських міста і райцентрів-СМТ, що названі в пам'ять про СРСР:

Дніпропетровська область 4:
Дніпропетровськ
Дніпродзержинськ
Орджонікідзе
Першотравенськ

Донецька 13:
Артемівськ
Красний Лиман
Красноармійськ
Димитров
Жданівка
Комсомольське
Артемове
Дзержинськ
Торез
Володарське
Кіровське
Тельманове
Юнокомунарівськ

Житомирська 2:
Червоноармійськ
Володар-Волинський

Запорізька 1:
Куйбишеве

Кіровоградська 2:
Кіровоград
Ульяновка

Крим 7:
Кіровське
Красногвардійське
Красноперекопськ
Леніне
Первомайське
Совєтський
Щолкіне

Луганська 11:
Красний Луч
Краснодон
Свердловськ
Червонопартизанськ
Петровське
Артемівськ
Вахрушеве
Молодогвардійськ
Кіровськ
Первомайськ 
Стаханов

Львівська 1:
Червоноград

Миколаївська 1:
Первомайськ

Одеська 5:
Комінтернівське
Котовськ
Красні Окни
Фрунзівка
Іллічівськ

Полтавська 2:
Комсомольськ
Червонозаводське

Рівненська 1:
Кузнецовськ

Харківська 2:
Красноград
Первомайський

Херсонська 1:
Цюрупинськ

Черкаська 1:
Ватутіне

Чернігівська 1:
Щорс

Зараз ви читаєте новину «Перейменувати містечко коштує кілька тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути