понеділок, 05 листопада 2012 12:03

Німецька окупація давала шанс Українській Національній школі

Працюючи над матеріалом про німецький окупаційний режим в Україні 1941-1944 років, я знайшов цікавий матеріал в газеті "Життя Зіньківщини" за 10 січня 1942 року. Це Полтавська область.

У ній розміщена стаття завідувача районним відділом освіти й культури Зайця М.П. з красномовною назвою "До праці, панове учителі".

Розвідає, що більшовицький уряд жорстоко розправився із українським учительством протягом 1937-1938 років. Лише в одному Зінківському районі було забрано до катівень НКВС більше 40 учителів. Комуністичний режим боявся, щоб учительський загал не став провідником національно-визвольної боротьби, тому так нещадно знищував інтелігенцію.

Також із цього лише району відправили до тюрем кілька тисяч селян і службовців як носіїв української національної культури.

У статті відкритим текстом стверджується, що національна ідея за комуністичного режиму була похована силою багнетів, а при німецькій окупації може відродитися:

  фото: archives.gov.ua
фото: archives.gov.ua

"По Зіньківському району працюватимуть початкові класи в кожному селі. В них навчатимуться діти віком від 7 до 12 років в І– ІV класах. Програми для цих класів відповідно перероблені, матеріали по виправленню підручників виготовлені і під керівництвом Районної Управи та Відділу Освіти та культури надсилаються до шкіл. Вони дадуть учителеві чіткі настанови, з чого розпочати навчання в Українській Національній школі. По мірі виготовлення програм та перероблення підручників буде негайно відкрита середня школа-гімназія в м. Зінькові. Учителі повинні з усією відповідальністю перед народом взятися за цю справу створення Української національної Інтелігенції, стати провідником нашого національного відродження.

Україна визволена, і наш ідеал, панове учителі, виховати національно-свідому молодь – є ідеал нашого державного будівництва.

Довгі віки і роки наша Мати Україна чекала і прагнула цього, і ви, панове учителі, щасливі, що кинете перше слово національної свідомості в наших закладах виховання молоді. З урочистим співом "Ще не вмерла Україна" відчинимо двері Української Національної школи для наших дітей!

Слава Україні!".

Зараз ви читаєте новину «Німецька окупація давала шанс Українській Національній школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

93

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути