пʼятниця, 25 грудня 2015 14:32

Як побажати щасливого Різдва європейськими мовами

Христос ся рождає!

Саме сьогодні - свято Різдва Христового згідно з Григоріанським літочисленням, за яким живемо і ми з вами. За попереднім календарем досі святкує Московська, Білоруська, Українська, Сербська, Грузинська та ще кілька православних церков.

Ось, як звучить привітання "Щасливого Різдва!" європейськими мовами, за версією мовного сайту jakubmarian.com:

 

"Греко-католики за межами України відзначають Різдво разом з усім світом - у грудні", - розповідає студент останнього курсу Київської духовної семінарії УГКЦ Павло Савка.

"І римо-, і греко-католики на Заході Різдво святкують 25 грудня. Більшість православних церков - так само. Серед них і Константинопольська, яка вважається головною. Щоправда, Константинополь, оновивши календар, усе-таки зберіг стару пасхалію. Тобто Пасху вони мають ще по-старому, з православним сходом. Але похибку старого календаря вони визнали, реформу Папи Григорія підтримали. Натомість для Москви, здається мені, обряди за старим календарем - це ще й принципова окремішність, це як одна з рис "русского міра", - розмірковує семінарист.

Причину, чому Українська греко-католицька церква досі дотримується попереднього, Юліанського календаря, пояснює так: "Серед українських церков УГКЦ в явній меншості. Приблизна офіційна позиція щодо цього питання - що ініціювати перенесення дати ще зарано. Православні України святкують у ніч на 7 січня, відтак це державне свято. А уявіть, що почнеш святкувати в інший день: триває святкове приготування, а тобі ще на роботу йти. Тому перехід має бути спільним. По реакції серед прихожан і по публікаціях у пресі бачу, що це питання стає все актуальнішим", - каже Савка.

Коли і як по-різному світ переходив на вдосконалений календар - матеріал журналу "Країна" про каламбурне, проте звична в нас явище під назвою "Старий Новий рік".

Зараз ви читаєте новину «Як побажати щасливого Різдва європейськими мовами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути