середа, 22 травня 2024 10:58

Як легко визначити жорсткість води: шість очевидних ознак

Як легко визначити жорсткість води: шість очевидних ознак
Показник твердості води можна визначити в домашніх умовах Фото: pinterest

Усі багатоповерхівки і багато приватних будинків у містах підключені до системи водопостачання. Не менш поширеними є і власні свердловини

Серед найчастіших проблем з водою – надмірна жорсткість, пише teplosfera.

Більшість людей звикли купувати додому воду у пляшках чи замовляти кулер на доставлення. Водопровідна вода є несмачною, має неприємний запах та досить жорстка, що впливає на крани та техніку. Якщо вода має неприємний аромат, краще відмовитися від її вживання, щоб не зашкодити здоров'ю.

Від жорсткості води, яка тече по трубах залежить утворення накипу у чайнику та на сантехніці. Накип свідчить про те, що у воді присутні солі кальцію та магнію. Тому рекомендовано встановлювати фільтри, щоб очищувати водопровідну воду.

Як визначити жорсткість води

Регулярна поява білого нальоту у чайнику, каструлях, іншому посуді та побутових приладах, які використовуються для нагрівання і кип'ятіння води;

наліт на скляному посуді після миття;

білі розводи і плями на сантехніці;

мийні засоби погано піняться;

на посуді після миття лишаються сірі плями через вміст сірководню;

барабан та елементи пральної машинки вкриваються іржею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жорстка вода призводить до випадіння волосся та посічення кінчиків

Водяна система опалення теж значно потерпає від жорсткої води: з часом труби вкриваються накипом, тому навіть коли котел чи інший генератор тепла працює з великою потужністю - нагрівальні прилади ледь теплі.

Показник твердості можна визначити в домашніх умовах самостійно за допомогою спеціальних тест-смужок, які продаються в магазинах опалювальної та водоочисної техніки чи в зоомагазинах (акваріумістики), однак результат буде не зовсім точний. Більш точно його можна визначити, здавши воду на аналіз у спеціалізовану лабораторію.

Знати жорсткість води необхідно, щоб підібрати відповідні фільтр-установки для будинку. Адже для людського організму однаково шкідлива як надмірно жорстка, так і м'яка вода.

Всі знать, як важко видалити накип із пральних машин. На щастя, існують засоби, які можна використовувати для вирішення цієї проблеми.

Накип утворюється через кальцій і магній, що залишаються після випаровування жорсткої води, і може вражати більшість побутових предметів і приладів, включно з пральними машинами.

Зараз ви читаєте новину «Як легко визначити жорсткість води: шість очевидних ознак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути