пʼятниця, 13 жовтня 2017 13:51

Зв'язковим УПА передали результати допитів
5

Зв'язкова Ольга Ільків отримала тексти своїх допитів
Фото: "Радіо Свобода"
Справи зв'язкових УПА
Справи зв'язкових УПА
Справи зв'язкових УПА
Справи зв'язкових УПА

Працівники СБУ передали матеріали допитів 97-річній Ользі Ільків зі Львова і 94-річній Анастасії Закидальській-Петричкович із Борислава. Жінки були зв'язковими УПА.

Жінок арештували співробітники НКВС. Допитували у тюрмах Львова та Дрогобича, поввідомляє "Радіо Свобода".

"Передача справи – це перемога над моїм найгіршим слідчим Лавренком, таке було його прізвище. Це був кат, який знущався, доки міг. Він мене бив і перехитрив, дав мені психотропну речовину, яка не дозволена навіть у тюрмах. Можливо, тому я осліпла. Не було перерви, рано і ввечері, не було часу навіть пайок, який давали нам, поїсти. Приводили і відводили, а інший дивився в віконечко. Важливо, що я перетерпіла і не наклала на себе руки, за мене, мабуть, хтось молився на тому світі… Лавренко мені сказав, що я не знайду своїх дітей, яких у мене забрали. А як знайду, він мені сказав, то вони мені плюнуть в обличчя. Я тоді сказала, що шукатиму їх від хати до хати, від села до села", - розповідає Ольга Ільків.

Ільків була зв'язковою командира УПА Романа Шухевича. Арештували у 1950 році. Потрапила до львівської тюрми на Лонцького. Присудили 25 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештували найвідомішого провідника ОУН

Її дітей відправили до притулку. Змінили їм прізвища на Бойко. Ольга Ільків дізналася, де вони та відшукала. Ті ставилися до матері вороже. Пропаганда нав'язала їм думку, що УПА - вороги.

Анастасію Закидальську арештували у серпні 1944 року.

"Мама була зв'язковою, медсестрою. Вона сиділа в дрогобицькій тюрмі, конвоїри ходили на неї дивитися як на бандитку. Вона була молода дівчина, українка з косою. 25 років провела в неволі. Була на поселенні в Інті. Мама повернулась в Україну, у Борислав, у 1983 році. Одразу була активною громадською діячкою, почесний громадянин Борислава. На засланні, попри те, що скрізь була російська мова, повністю було агресивне російськомовне оточення, батьки навчили нас української мови, традицій, історії", – говорить її донька Наталія Закидальська.

Тексти допитів важливі для істориків.

"Ці справи треба звіряти за спогадами, іншими документами. Намагаємось знайти три джерела – архівно-кримінальна справа, документ складений силовими структурами окупаційної влади, повстанські документи і спогади. Для родини це важливо, бо зможуть оцінити матеріали. У справі Ольга Ільків багато біографічного матеріалу, де жила, навчалась, там про її діяльність у лавах збройного підпілля", – каже історик Михайло Романюк.

У селі Недільна Старосамбірського району Львівщини створять музей УПА. Це село Прикарпаття вписане в історію національно-визвольної боротьби за незалежність України, як повстанська столиця. В роки Другої світової війни на горі Діл, що поблизу Недільної, діяла підстаршинська школа УПА, курсанти якої 1943 року вели бій з добре озброєним підрозділом німецьких військ. На її вершині на честь загиблих насипали могилу, а наприкінці серпня її увінчала урочисто відкрита Вежа пам'яті, аналогів якій немає в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Зв'язковим УПА передали результати допитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути