четвер, 30 жовтня 2014 12:30

"Жовтень" горів у жовтні - як народився та жив кінотеатр "Жовтень"
35

Кінотеатр перед відкриттям. 1929 рік.
Фото: podol.ho.ua
1930 р.
1948 рік
Травень 1946 рік.

Вчора невідомі підпалили кінотеатр "Жовтень": пожежу гасили дуже довго і досі на місці перебувають пожежні. Наскільки постраждала будівля, хто влаштував підпал і що тепер буде з будівлею - ще належить з'ясувати. А поки пропонуємо вам згадати, яким був "Жовтень", як народився і жив "Жовтень"

8 листопада 1930 року - Кінотеатр відкрився на розі вул. Шолом-Алейхема і Щекавицькій. Тоді він називався "Дев'яте Держкіно". Така назва була обумовлена ​​тим, що до цього з 1920-х років у Києві почали з'являтися не кінотеатри, а кінозали на перших поверхах будівель. Називали їх за порядковим номером - "Перше Держкіно", "Друге Держкіно" і так далі.

Дев'ятий за рахунком став не просто залом, а першим спеціально побудованим будинком для кінотеатру в місті.

Вартість будівництва склала 312 600 рублів. Кінотеатр був розрахований на 680 місць. Крім залу, там розмістилася бібліотека, ігровий клуб, тир.

29 січня 1931 року - В кінотеатрі відбувся перший показ. Прем'єрним фільмом став "Гегемон" Миколи Шпиковського.

1932 рік - Сміливий архітектурний стиль конструктивізм, в якому було виконано будівлю, піддався критиці. Тоді архітекторам наказали "згадати про історичні витоки архітектури" - почалася епоха сталінського ампіру.

Головним об'єктом нападок критиків стало те, що архітектурно багатий фасад будівлі звернений усередину кварталу, а оформлення з боку вулиці Костянтинівської було гранично лаконічним.

1937 рік - Після святкування 20-ї річниці Жовтневої революції кінотеатр перейменували в "Жовтень".

1945-1952 рік - Будівлю, яка постраждала під час війни, капітально відремонтували і трохи перебудували. З'явилися елементи сталінського ампіру: колони, розвинені карнизи.

1951 рік - В кінотеатрі впроваджена нова для того часу практика прийому заявок попереднього продажу квитків на колективні перегляди фільмів.

1955 рік - Вперше в Україні великий зал кінотеатру був обладнаний для показу широкоекранних фільмів, популярних серед глядачів.

1960 рік - В "Жовтні" побудували додатковий кінозал на 300 місць. У фойє встановили спеціальні кінопроектори, які дозволяли демонструвати кіноролики за будь-якого освітлення.

Початок 1980-х - Кінотеатр пережив ще одну реконструкцію: цього разу будівлі повернули первісний вигляд в стилі конструктивізму.

1990 рік - Ще один капітальний ремонт, замінили меблі та обладнання. Втім, в 90-і кіно в "Жовтні" не показували. У будівлі розміщувався тоді нічний клуб "Аль Капоне".

2000 рік - "Жовтень" знову відновив свою діяльність саме в якості кінотеатру. З квітня 2000 року і по цей момент директором Державного комунального підприємства "Кінотеатр "Жовтень" є Людмила Борисівна Горгеладзе.

29 жовтня 2014 року - в "Жовтні" сталася сильна пожежа.

Листопад 2014 року - нове народження кінотеатру "Жовтень"?

Зараз ви читаєте новину «"Жовтень" горів у жовтні - як народився та жив кінотеатр "Жовтень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути