пʼятниця, 22 вересня 2023 01:30

Знайшли листування древнього правителя

Знайшли листування древнього правителя
Розкопали артефакти правителя хеттів. Фото: AA

Особисті печатки правителя та клинописні таблички знайшли у Центральній Анатолії. Вони здатні переписати історію Хетського царства.

Археологи з Університету Коч у Туреччині розкопують село Каялипинар з 2004 року. Результати 2023 року показують, що місто належить до раннього періоду Хетської імперії (приблизно 1460-1190 років до нашої ери), передає AA.

Знайдені печатки правителя Хаттусілі III, його дружини Пудухепи та дітей на глиняних табличках свідчать про існування царського архіву. Також виявилифрагменти клинописних табличок з записами про свята та ворожильні тексти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали місто, жорстоко знищене за один день

Дослідники припускають, що розкопані будівлі могли бути адміністративними центрами чи храмами. Одна зі споруд містила керамічну посудину з ім'ям царя Хаттусілі III та клинописні тексти релігійного характеру.

Знайдене свідчить про існування ще одного важливого державного центру біля Хаттуси під час Хетської імперії, який відігравав роль архіву. Хаттусілі III, бувши молодшим братом царя Муваталлі II, взяв трон і покращив стан справ в імперії. Він відновив союзи та уклав кадеську угоду з Єгиптом, забезпечуючи стабільність та підтримку від зовнішніх та внутрішніх ворогів.

Точні дати правління Хаттусілі III залишаються невідомими, але нові археологічні знахідки можуть розкрити додаткову інформацію.

Турецькі археологи повідомили про результати розкопок, що тривають на горі Таккель в Анатолії. Тут протягом багатьох століть знаходилася фортеця, якою користувалися різні народи, що жили в цих місцях. Фортеця має чудову стратегічну позицію на горі в Центральній Анатолії (на території сучасної Туреччини). Її послідовно використовували спершу хетти, які побудували укріплення в II-I тис. до н.е.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли листування древнього правителя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути