понеділок, 18 лютого 2013 11:45

Змієві вали на Київщині розорюють як цілину
5

Внутрішня будова "Змієвих валів"
Фото: Фото: ukrmap.su
Фотографія Змієвих валів, 1970-і рр.
Змієві вали: реконструкція
Верхній зруб валів

Пам'ятка культурної спадщини національного значення – "Змієві вали Київщини", що знаходиться за 10 кілометрів від столиці: між селами Круглик та Іванковичі, огородили парканом та освоюють як цілину.

Про це народному депутату України (фракція "Батьківщина"), голові підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександру Бригинцю повідомили небайдужі активісти-захисники надбань Київщини.

"Змієві вали – це грандіозна система земляних укріплень зведених ще до часів Київської Русі, що залишилися наочним прикладом могутності та кмітливості наших пращурів. Враховуючи історичну унікальність та всеукраїнську масштабність, ці укріплення заслуговують на повагу та вимагають захисту держави. На жаль, на сьогодні не всі Змієві вали занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", – невдоволений О. Бригинець.

Але навіть ті вали, які мають відповідний статус та захист не шануються, підкреслив О.Бригинець. Підтвердженням тому є свідчення активістів, за словами яких, табличка, яка повідомляла, що вали між селами Круглик та Іванковичі є національним надбанням і охороняються державою "успішно здана в металобрухт, їхню територію огородили парканом, за яким саджають дерева, будують "зручності" та звалюють сміття. На зауваження про те, що пошкодження пам'ятки карається законом, ніхто не реагує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізькі археологи вже 25 років розкопують найбільший у Європі могильник

"В нашій країні, на жаль, нікого не карають навіть за знищення пам'яток, не те що за нанесення їм шкоди. Планую цю ситуацію змінити і вже роблю все від мене залежне, щоб домогтися дієвості кримінального покарання за ст. 298 КК за умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури", – зауважив О. Бригинець.

Нардеп наголосив, що влада повинна прийняти рішення щодо захисту всього комплексу Змієвих валів (а особливо Змієвих валів Київщини), які за історичною цінністю та значимістю співвідносні з Великою Китайською стіною.

"Змієві вали поблизу столиці разом з Трипіллям можуть стати потужною туристичною принадою Київщини, до якої, за розумного підходу популяризації, потягнуться туристи з усього світу, як до Великої Китайської стіни, яку китайці бережуть як зіницю ока", – впевнений О. Бригинець.

Нардеп звернувся до голови обласної державної адміністрації Київської області А. Присяжнюка з проханням провести інвентаризацію Змієвих валів Київщини та вжити відповідних заходів щодо проведення перевірки їхнього стану в межах Київської області, та особливо сіл Круглик й Іванковичі. А також до міністра культури України Л. Новохатька з проханням розробити концепцію збереження "Змієвих валів" України як єдиного комплексу і сприяти його популяризації як унікального туристичного об'єкту.

Бригинець запевнив, що він в межах своїх повноважень як голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини сприятиме на законодавчому рівні реалізації ініціатив, які допоможуть охороні та популяризації Змієвих валів України.

Зараз ви читаєте новину «Змієві вали на Київщині розорюють як цілину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути