понеділок, 02 грудня 2019 14:25

Вперше провели унікальну операцію на серці

Вперше провели унікальну операцію на серці
Штучне серце пересаджували 9 годин хірурги з університету Юти. Фото: Politeka

2 грудня 1982 року хірурги з університету Юти в США вперше імплантували людині штучне серце. 61-річний Барні Кларк витримав 9-годинну операцію.

Перед тим лікарі 9 років тренувались робити такі операції тваринам – телятам і поросятам. Ця операція була проривом техніки, а не медицини. Серце приводив в рух механізм вагою 175 кг, що розміщувався на візку. Пацієнт міг рухатися тільки біля візка. Пластик, з якого було зроблено серце, був настільки грубим, що призводив до тромбозів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небачену раніше операцію провели за 45 хвилин

19 грудня Кларк вперше зміг встати і пройтися. Нарешті йому дозволили жувати і ковтати їжу. Різдво пройшло весело, хірурги бенкетували в будинку Кларка, вручали подарунки і навіть колядували. Посилена антибіотикотерапія викликала некрози тканин кишечника, після чого стали відмовляти усі органи. 23 березня через годину після професорського обходу хворий, читаючи газету, втратив свідомість і помер. Билося серце 112 діб, зробивши близько 12 912 400 ударів.

Наступний хворий прожив зі штучним серцем тієї ж конструкції вчетверо довше. У XXI столітті з'явилися серця на батарейках.Тепер щорічно у світі проводиться близько 600 тис операцій із вживлення імплантатів, що стимулюють роботу серця. Кожні 5-10 років на них замінюють батарейки живлення.

Трансплантацію шкіри і кісток почали робити у 1940-х роках. 17 червня 1950 року в госпіталі міста Евергрін-Парк у США лікар Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу у світі операцію з пересадки нирки людині.

Зараз ви читаєте новину «Вперше провели унікальну операцію на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути