пʼятниця, 16 січня 2015 16:21

Володимир Путін перетворив історію на зброю - оглядач The Times

Володимир Путін перетворив історію на зброю - оглядач The Times

Кім Чен Ин на запрошення Володимира Путіна приїде до Москви на святкування 70-річчя перемоги СРСР над нацистською Німеччиною, повідомляє The Times. Оглядач Бен Макінтайр вважає дивним "інтерес Кіма до історії ХХ століття" і припускає: цей візит - "елемент тривожної тенденції використовувати події минулого в політичних цілях".

Путін запросив на церемонію всіх "представників країн антигітлерівської коаліції", зазначає автор. Однак Корея до і під час війни перебувала під владою Японії. Радо приймаючи корейського лідера, Путін практично гарантував, що інші країни, в тому числі США і Великобританія, не візьмуть участі у Дні Перемоги у Росії 9 травня, вважає Макінтайр.

Зіткнувшись з критикою своїх дій в Криму і в Україні, страждаючи від санкцій, Росія шукає нових друзів. На думку автора, Росію цікавлять корисні копалини Північної Кореї та сприяння Пхеньяна в прокладанні газопроводу до Південної Кореї. Якщо в травні Кім приїде в Москву, а західні лідери - ні, це буде самий ознака готовності Путіна орієнтуватися на Схід у випадку, якщо Захід продовжить санкції.

Інша річниця стала для Москви навіть більш емоційним шансом висловити розбіжності з Заходом, пише автор. Кремль оголосив, що Путін не буде присутній на церемонії 27 січня в пам'ять про звільнення Освенцима.

"Польща відіграє провідну роль у критиці Росії через події на Україні", - нагадує автор. Присутність Путіна на церемонії викликала б незручності, але його відсутність - ознака того, настільки сильно зіпсувалися відносини, вважає він.

"Табір був звільнений Червоною армією; серед жертв Освенцима тисячі російських військовополонених. 10 років тому Путін зіграв у цій церемонії одну з ключових ролей", - зазначає автор. Цього разу "його не запросили і, якби навіть його запросили, не приїхав би", - стверджує Макінтайр.

Очікується, що цього дня Путін буде присутній на церемонії на місці концтабору Терезин в Чехії. "Президент Чехії Земан висловив співчуття до позиції Росії щодо українського питання і розкритикував санкції. Отже, загострення дипломатичних відносин створило воістину ненормальну ситуацію: конкуруючі заходи в пам'ять жертв Голокосту та 70 років спільної історії стали фактором роз'єднання через нинішню політичну ситуацію", - йдеться в статті.

Автор вважає: для Путіна історія - це зброя, інструмент нових альянсів, вираження презирства до Заходу та підігрівання націоналістичних настроїв у Росії.

Макінтайр вважає: річниці ключових подій Другої світової війни повинні святкуватися всім світом. Всі світові лідери повинні бути присутнім і на церемонії в Освенцимі, і на параді в День Перемоги в Москві. "Перетворювати такі заходи в об'єкт зневаги або бойкотів, виходячи з поточних політичних міркувань, - значить ображати жертв і переможців", - йдеться в статті.

"Трагедія Освенцима - це гірке застереження всьому людству на всі віки вперед. (...) Зберегти нашу цивілізацію можна лише в тому випадку, якщо відкинути всі другорядні розбіжності і об'єднатися проти спільного ворога - власне, як це і було в роки Другої світової війни ", - цитує автор.

"Більш правдиві слова ніколи доти не звучали. А хто їх промовив? Володимир Путін 10 років тому на церемонії 60-річчя звільнення Освенцима", - пише Макінтайр.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Путін перетворив історію на зброю - оглядач The Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути