вівторок, 05 липня 2016 16:05

"Волинську трагедію не потрібно політизувати" - Ян Пєкло

"Волинську трагедію не потрібно політизувати" - Ян Пєкло

7 жовтня на польських екран відбудеться прем'єра фільму "Волинь" режисера Войцєха Смажовського.

Художній фільм оповість про події на Волині у 1943-1944 роках, коли УПА проводила операцію проти місцевого польського населення. Остаточний варіант фільму Смажовського ще невідомий. Втім, він уже провокує контраверсії. Сторони занепокоїлись, що стрічка може мати антиукраїнський характер і призвести до погіршення польсько-українських відносин.

Новий посол Польщі в Україні Ян Пєкло в коментарі сказав, що тему Волинської трагедії обговорюють і досі, хоча вже неодноразово її порушували історики. "Не слід зараз політизувати цю тему, так як це може істотно ускладнити польсько-українські відносини. Слід це розглядати лише як спосіб художнього бачення, а не як історичну правду, "- говорить дипломат. Повідомляє Kresy24.pl.

"Не думаю, що образ, створений у кінематографі, може сприяти примиренню. Разом з цим, я не вважаю, що він також може і зашкодити. Слід це розглядати лише як спосіб художнього бачення, а не як історичну правду", – додає пан посол.

"Зажди для нас було завданням зняти такий фільм. Не можна будувати відносини з нашим сусідом без визнання правди, - говорить Даріуш Пєтриковські, продюсер фільму. - Тим паче, що в наших сусідів цю правду інтерпретують в інший спосіб", - додає продюсер.

Депутат із політичної партії "Кукіз 15" Марек Якубєк запевняє, що вбивства поляків на Волині і по всій південно-східній території є фактом, і його обговорення сьогодні надзвичайно важливе.

"Вважаю, що для хорошої співпраці Польщі та України, цю тему треба раз і назавжди вияснити. Треба розповісти як все відбулося, оцінити цю ситуацію і взяти з неї уроки. "

Представниця Міністерства культури Польщі Магдалена Габріель радить, що від оцінки фільму треба поки що втриматися. Втім, вона хотіла б, аби кінокартина давала привід до рефлексій. "Цікаво, як там зобразять українців, поляків та якою буде роль німців, котрі спричинили цю хвилю агресії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки вибачилися перед українцями за історичні кривди

Зараз ви читаєте новину «"Волинську трагедію не потрібно політизувати" - Ян Пєкло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути