вівторок, 02 вересня 2014 12:12

Візантійці злякались війська князя Олега і погодились на договір

1103 роки тому цього дня князь Олег уклав перший міжнародний договір з Візантією.

Автор: egistor.ru
 

2 вересня 911 року князь Олег після успішного походу на Константинополь уклав договір з Візантією.

Літопис розповідає, як "йде Олег на Греків", взявши з собою союзників - "безліч Варяг, і Словен, і Чюдь, і Кривичі, і Мерю, і Деревляни, і Радимичі, і Поляни, і Північні, і Вятичі, і Хорвати, і Дуліби, і Тиверці"- і "на конях і на кораблях приде до Царюграду".

Коли греки перегородили шлях по Босфору, Олег повелів поставити лодії на котки і, піднявши вітрила, з попутним вітром перекинути їх в Золотий Ріг, звідки Константинополь був більш вразливий. Налякані появою війська у столиці, візантійці змушені були укласти мир.

З тексту договору відомо, що в поході брало участь 2000 тур, "а в кораблі по 40 мужів". Договір встановлював дружні відносини Візантії та Київської Русі, визначав порядок викупу полонених, покарання за кримінальні злочини, скоєні грецькими і руськими купцями у Візантії, правила веденнясудового процесу і спадкоємства, створював сприятливі умови торгівлі для русів і греків, змінював берегове право. Відтепер замість захоплення викинутого на берег судна і його майна, власники берега зобов'язувалися надавати допомогу в їх порятунку.

Також за умовами договору руські купці отримали право жити в Константинополі по півроку, імперія зобов'язувалася утримувати їх протягом цього часу за рахунок скарбниці. Їм надали право безмитної торгівлі у Візантії. І ще допускалася можливість найму русів на військову службу у Візантії.

Договори Русі з Візантією - перші відомі міжнародні договори Стародавньої Русі, основні з них були укладені в 911, 944, 971 роках. Збереглися тільки давньоруські тексти договорів, перекладені з грецької мови на старослов'янську, і які дійшли у складі "Повісті минулих літ", куди були включені на початку ХІІ століття.

Зараз ви читаєте новину «Візантійці злякались війська князя Олега і погодились на договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути