вівторок, 03 червня 2014 09:00

Виявлені останки крокодила, який 60 млн років тому боровся з 18-метровою змією-монстром

Дослідники виявили залишки давнього крокодила, що належить до раніше невідомого науці виду. За словами вчених, представники цього виду досягали 5 метрів в довжину і важили близько 400 кілограмів. Мешкали ці доісторичні рептилії в тих же річках, що і 18-метрові змії Титанобоа (Titanoboa), і регулярно з ними боролися.

Автор: barbaricum.kiev.ua
 

Новий вид, який вчені нарекли Anthracosuchus balrogus, відноситься до роду dyrosaurids і мешкав поряд з 18-метровою Титанобоа, яка вважалася справжнім монстром.

Залишки, виявлені в тому ж шарі породи, що і Титанобоа - у вугільній шахті на півночі Колумбії, названі на честь лютої вигаданої істоти Балрог, яка згадується в романі Джоуля. Р. Р. Толкієна "Володар кілець", який мешкав в "Копальнях Морії".

За словами провідного автора дослідження доктора Алекса Гастінгса, з Університету Мартіна Лютера в Галле-Віттенберзі, знахідка нового виду допоможе вченим краще зрозуміти, як крокодили, що нині живуть, адаптувалися до умов довкілля.


"Дуже швидко з'ясувалося, що чотири окам'янілі зразки відрізняються від усіх видів dyrosaur, які були знайдені раніше, - сказав Хастінгс. - Всі думають, що крокодили - живі копалини, які практично не змінилися за останні 250 мільйонів років, але те, що ми виявили, свідчить про зовсім іншу історію".

Джонатан Бліх, співавтор і ад'юнкт куратор Музею палеонтології хребетних у Флориді, сказав, що дослідники були приголомшені, коли вперше побачили новий вид.

"Ми не могли повірити, що dyrosaurids мав такий квадратний і короткий череп", - сказав Блох.

З'явившись в Африці, предки крокодилів, залишки яких знайшли вчені, перепливли Атлантичний океан і оселилися в Південній Америці близько 75 мільйонів років тому. Їм вдалося пережити глобальну катастрофу, що знищила динозаврів, після чого вони стали головним хижаком, сказав Хастінгс.

Dyrosaurids мешкали в океані, але новий вид жив в прісноводих річках, живився черепахами і рибою, були сусідами з Титанобоа, які представляли для них серйозну загрозу. Навіть такий лютий хижак, як dyrosaurids нічого не зміг би зробити, якби опинився обвитий велетенською доісторичною змією, стверджують палеонтологи.

"Думаю, сутички між Anthracosuchus і Titanoboa були не рідкістю, - говорить Блох. - Titanoboa був найбільшим хижаком навкруги і спробував би з'їсти все, що пролізло б йому в рот".

Зараз ви читаєте новину «Виявлені останки крокодила, який 60 млн років тому боровся з 18-метровою змією-монстром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути