вівторок, 22 березня 2016 17:40

Віщанський скарб або про що мовчать літописи

Віщанський скарб або про що мовчать літописи

Між селами Віщин і Кісцяни, що в Рогачевському районі Гомельської області, знаходиться унікальний археологічний пам'ятник – Віщанський замок. Колись тут був потужний дерев'яний замок. Навіть в наш час це місце вражає своєю красою і неприступністю. Зі східного боку - височезний обрив, біля підніжжя якого несе свої води Дніпро. З південного і північного боків колишній замок оточували глибокі яри. Про це повідомляє "Історична Правда".

Стін цих давно немає, як і внутрішньої забудови замку. Але збереглися зарослі густою травою вали. Довгий час тут садили картоплю. А в 1977 році вчені облюбували це місце для археологічної практики студентів історичного факультету БДУ. І в перший же сезон розкопок отримали безліч цінних знахідок: шматки скляних браслетів, наконечник стріли . Знахідки ці допомогли з'ясувати час існування замку: середина XI - середина XII століття. Стало зрозуміло і те, що замок був спалений під час ворожого нападу і більше не відродився.

Місце настільки зацікавило археологів, що вирішено було продовжувати розкопки і в подальшому. 24 липня 1979 –го року, за кілька днів до закінчення сезонних розкопок, сталася сенсація. Кільком студентам доручили дослідження фундаментів внутрішнього валу. Якраз в тому місці знаходилося скупчення великих каменів. І ось на пласкій поверхні одного з цих каменів засяяла на сонці золота підвіска. А між камінням було і ще щось. Лопати відклали в сторону: тепер робота велася ножами та пензликами.

Нарешті ця справді ювелірна робота була закінчена: надбанням науки став унікальний скарб. Належав він, швидше за все, жінці, так як складався повністю з жіночих прикрас, причому жінці заможній, так як всі аксесуари були золотими і срібними, тонкої ювелірної роботи і надзвичайно гарними. Більш того: підвіска у формі лілії виявилася не одна - їх було цілих три. Такі підвіски зазвичай вішали на ланцюжок в результаті чого виходили намисто.

Сховала Віщинська багатійка і розкішні срібні браслети: один - кручений, зі зміїними голівками, другий - широкий, плоский, з химерним візерунком. Але найбільше вразила всіх пара підвісок-брязкалець: філігранні, різьблені, як в казкових східних красунь. Втім, сховала вона не тільки свої прикраси, а й тодішню "валюту" - срібні злитки-гривні, загальна вага яких склала майже два кілограми.

Археологів здивувало і те, що скарби не були закопані глибоко в землі, як це зазвичай робилося. В цьому випадку все склали в мішок, заховали між каменів і трохи присипали землею. Напевно, жінка змушена була приховувати свої цінності в поспіху.

Віщинський скарб, як один з найцінніших, (на думку фахівців, він коштує за мінімальними підрахунками понад 250 тисяч доларів США) потрапив в усі довідкові видання з археології. І залишив дослідникам ряд питань, на які немає відповіді.

Ким була ця багата жінка, господиня скарбу? Бояриня? Дружина воєводи? Що дійсно з нею трапилося: загинула або потрапила в полон?

Згідно археологічними даними, ці землі в XI - XII ст. належали Смоленському князівству, яке якраз тоді позбулося залежності від влади Києва і почало набувати потужність. Смоленський князь Ростислав, як вважається, жив у злагоді з сусідами і міста його не знали руйнувань .

Тільки в кінці XII ст., як свідчать літописи, син Ростислава, Давид, на якого мали якісь образи смоляни, зробили спробу висловити князю своє невдоволення. Згідно з даними археологів, замок, який свого часу існував між сучасними селами Віщин і Кісцяни, тоді вже був спалений. Може, літописи щось "не договорюють" про час Ростислава?

Зараз ви читаєте новину «Віщанський скарб або про що мовчать літописи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути