четвер, 04 лютого 2021 08:20

Випустили із в'язниці духовного лідера нації

Випустили із в'язниці духовного лідера нації
При народженні Ґанді назвали Мохандасом Каранчандом. У 45 його почали називати Махатмою, що означає "просвітлений". Фото: topwar

Із бомбейської в'язниці 4 лютого 1924-го звільнили індійського активіста Махатму Ґанді.

При народженні Ґанді (1869-1948) назвали Мохандасом Каранчандом. У 45 його почали називати Махатмою, що означає "просвітлений", "святий". Отримав юридичну освіту в Лондоні, розмовляв трьома мовами. Повернувшись на батьківщину, сформулював головний принцип цієї боротьби: ненасильницький опір за незалежність Індії.

Ґанді став духовним лідером нації. 12 березня 1930-го із прихильниками протестували проти монополії британського уряду на сіль – джерело заробітку бідних індусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр-міністра вбили особисті охоронці

5 квітня Ґанді прийшов в Данді – на узбережжя Аравійського моря. З ним - 50 тис паломників. Усю ніч вони молилися, а вранці пішли до моря. Махатма занурився, щоб омитися, повернувся на берег і зібрав трохи солі, принесеної хвилями. Морську воду везли вглиб Індії і випарювали в каструлях, на верандах будинків. Бродячі торговці продавали її всюди. У той же день соляний закон порушили 5 млн індійців. У американських газетах писали що це "повстанням без зброї".

Під час Другої світової війни Ґанді проголосив, що Індія не може брати участі у війні за свободу. Адже самій Індії у свободі відмовлено. Тоді він розпочав кампанію "Полишіть Індію". Це призвело до насильства й масових арештів. Ґанді провів під арештом 2 роки.

1945-го до влади в Лондоні прийшов новий уряд і почалися переговори про незалежність Індії.

Прем'єр-міністром Індії 19 січня 1966-го стала Індіра Ганді - дочка 1-го глави уряду країни Джавахарлала Неру.

Зараз ви читаєте новину «Випустили із в'язниці духовного лідера нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути