субота, 26 листопада 2016 12:15

Вчителям, які агітували за хлібозаготівлю призначали доплати

Вчителям, які агітували за хлібозаготівлю призначали доплати

За проведення агітації за хлібозаготівлю у 1932-1933 роках вчителям доплачували 71 крб. в місяць. Про це на презентації фільму "Пам'ять відлунює знову роками (лист учнів Печерської школи до Сталіна)" у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї розповіла Gazeta.ua дослідниця Тетяна Музика із села Печера Тульчинського району на Вінниччині.

"Знайшла такий запис у документах школи. Але чи користувався хтось такою доплатою невідомо. Навпаки, маю свідчення про допомогу вчителів дітям. Всім хто міг прийти до школи давали яку-небудь юшку", - розповідає Музика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голодомор не зламав" – топ правдивих книжок

Учні школи, можливо, саме за допомогою вчителів, написали листа до Сталіна. Він зберігається у музеї Печери.

"Просимо у Вас допомоги, бо ми пропадаємо з голоду. Нам треба вчитися, а ми з голоду не можемо по світу ходити. Індивідуальники та колгоспники – всі пухнемо з голоду, бо працювати ми не можемо, а хліб дають тільки тим, хто має трудодні. В шлунку болить від того сміття, яке ми зараз їмо, бо у нас забрали не тільки хліб до зерна, а й картоплю, квасолю і все, що можна їсти. Ми надіємося, що радянська влада не дасть нам загинути. Врятує від голодної смерті. Просимо дуже", - йшлося в листі.

У селі Великі Крушлинці Вінницького району знайшли скляну пляшку з просом. Її заховав місцевий житель в 1932 році, коли у людей масово забирали будь-яке зерно.

Зараз ви читаєте новину «Вчителям, які агітували за хлібозаготівлю призначали доплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути