четвер, 21 січня 2016 13:09

Вчені з'ясували, що намагалися зобразити давні люди

Вчені з'ясували, що намагалися зобразити давні люди

Один з найвідоміших і найяскравіших пам'яток наскельного живопису була відкрита в 1994 році в печері Шові на півдні Франції. На її стінах збереглося більше 400 малюнків віком близько 37 тисяч років. Загалу вони стали відомі с після документального фільму "Печера забутих снів".

Серед малюнків найбільше зображень тварин: носорогів, печерних левів, ведмедів і гігантських оленів. Але в одній з галерей стародавні художники, крім гігантських оленів, зобразили ще й якісь струменя, розбіжні з однієї крапки і нагадують чи то гілки, чи то салют. Такі ж малюнки є і в сусідній галереї, і біля входу в печеру. Що намагалися намалювати древні люди, довгий час залишалося незрозумілим.

На думку авторів нещодавно опублікованої статті в PLoS ONE, це не що інше, як виверження вулкана, свідками якого були доісторичні живописці. (Досі найдавнішими свідоцтвами вивержень, залишеними людьми, вважається фреска з неолітичного поселення Чатал-Хююк в Туреччині та опис загибелі Помпей, складене Плінієм Молодшим в 79 році.)

Печера Шові знаходиться в 35 кілометрах від вулканічного поля Бас-Виваре, де розташовано більше десяти згаслих вулканів. До нещодавна вважалося, що вони діяли на багато раніше, аніж в печеру прийшли люди. Але в 2012 році дослідники зібрали нові зразки гірських порід з трьох згаслих вулканів, в яких виміряли вміст ізотопів аргону - отримані дані вказували на те, що виверження відбувалися між 19 і 43 тис. років тому. Не помітити їх було не можна - за словами автора статті Себастьена Номада (Sebastien Nomade), геолога з Університету Парі-Сакле, вулкани викидали лаву в небо на висоту більше 200 метрів.

Радіовуглецеве датування показує, що люди залишили малюнки в печері Шові між 36 і 37 тис. років тому. Один із "струменів" на наскельному малюнку перекритий зображенням гігантського оленя. Вугілля, яким намалювали оленя, відноситься до періоду 34-36 тис. років тому. Таким чином, досліджуване зображення виверження намаюавали у період між 34 і 37 тис.років тому.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, що намагалися зобразити давні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути