пʼятниця, 29 травня 2015 15:57

Вчені відтворили процес створення мумій за творами Геродота

Вчені відтворили процес створення мумій за творами Геродота
Фото: mignews.com

З метою перевірки методу давньоєгипетської муміфікації грецькі антропологи помістили в соляний розчин жіночу ногу. За процесом консервації спостерігали за допомогою мікроскопа і рентгена.

Про створення мумій найдокладніше писав грецький історик Геродот. Бальзамувальники починали з видалення внутрішніх органів покійного (мозок, наприклад, витягувався через ніс). Потім стерилізували грудну і черевну порожнини, а тіло поміщали в солону рідину. Врешті обмотували тіло смужками льону і клали його в могилу.

Хоча спроби муміфікувати трупи таким чином вже робилися, вперше цей процес здійснили з використанням новітніх наукових інструментів.

Кожні два-три дні антропологи брали проби тканин і вивчали їх під мікроскопом і рентгеном, а також аналізували стан ДНК.

Муміфікація зрештою пройшла успішно, однак процес зайняв майже сім місяців (208 днів). У стародавньому Єгипті, за словами Геродота, мумії готували щонайбільше за два місяці.

На думку вчених, температура, вологість і кислотність середовища відіграють важливу роль в муміфікації: в посушливому кліматі Єгипту вона проходила швидше, ніж в прохолоді швейцарської лабораторії. При цьому соляний розчин успішно витягнув всю рідину з м'яких тканин ноги, не давши бактеріям і грибам запустити процеси розкладання.

За даними мікроскопів, тканини шкіри і м'язів відмінно збереглися. Таким чином, вчені підтвердили дієвість викладеного Геродотом методу муміфікації.

Зараз ви читаєте новину «Вчені відтворили процес створення мумій за творами Геродота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути