вівторок, 15 березня 2016 19:00

Вчені реконструювали місце проживання стародавніх людей

Вчені реконструювали місце проживання стародавніх людей

Міжнародна група істориків і філологів реконструювали природний ландшафт, який існував 1,8 млн років тому в печері Олдувай в Танзанії. Тут були знайдені останки найдавніших предків людини, що жили в печері у цей період. За допомогою реконструкції ученим вдалося зрозуміти, в яких умовах жили стародавні гомініди. Про це повідомляє N + 1.

Розкопки в печері Олдувай почалися ще в 1930-ті роки. Під час розкопок 1959 - 1963 років антропологи Луїс і Мері Лікі виявили в ущелині останки людини вмілої, Homo habilis, і представника підряду австралопітеків, Paranthropus boisei, вік яких визначили як 1,9 і 1,8 млн років, відповідно.

1994-го розкопки почалися знову, на берегах древнього озера, що існувало 1,8 млн років тому. Тепер вчені виявили добре збережені численні кістки тварин і залишки рослин, що існували в той же час, коли в печері жили гомініди. У результаті виверження вулкана, що знаходиться 16 км від печери, попіл вкрив поверхню землі, оберігаючи органічні залишки і кістки тварин від розкладання. Дослідники виявили кістки жирафів, слонів і антилоп, а з рослин - залишки пальм, акацій, папоротей і макрофітів. Таким чином учені змогли створити "карту" і нанести на неї місця, де були знайдені рослини, кістки тварин і останки доісторичних людей.

Автори вважають, що гомінін вбивали впольване або підбирали здобичу, залишену левами чи гієнами, і приносили її на берег озера, щоб з'їсти в затишному місці. В їх раціон могли входити папороті, ракоподібні, равлики і слимаки. Можливо, древнім приматам доводилося конкурувати за видобуток з іншими хижаками, що було небезпечно. "Ми не думаємо, що гомініди тут жили. Швидше, вони використовували довколишнє джерело прісної води ", - каже один з авторів роботи, професор Ешлі з університету Ратгера.

Зараз ви читаєте новину «Вчені реконструювали місце проживання стародавніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути