вівторок, 18 листопада 2014 18:20

Вчені повідомляють про завершення розкопок знаменитої гробниці в Амфіполісі

Вчені повідомляють про завершення розкопок знаменитої гробниці в Амфіполісі
Сфінкси, що охороняють вхід у гробницю. Фото: ilovegreece.ru

Міністерство культури Греції офіційно оголосило про те, що розкопки в Амфіполісі завершені. Тепер перед дослідниками стоїть завдання вивчення знахідок, в першу чергу чоловічого скелета, виявленого в останні дні розкопок. На думку вчених, процес дослідження має закінчитися влітку 2015 року.

Гробниця була виявлена в серпні, і за минулі місяці археологи зробили унікальні знахідки. По-перше, розкриди досить складну структура самої гробниці, яку оточували стіни, вхід і три поховальних камери. Судячи з розмірів та кількості прикрас тут був похований вельможа або володар. Вхід до гробниці охороняли два сфінкса, всередині науковці знайшли каріатид, мозаїчну підлогу, настінні розписи. Вже під кінець розкопок знайшли залишки саркофагу і, нарешті, скелет того, хто був тут похований.

Питання про те, для кого побудована ця гробниця і хто там похований, залишається відкритим. Вчені висловлюю найрізноманітніші припущення. Втім, версію про те, що це був сам Олександр Македонський, більшість учених відкидає. Можливо, гробниця належала його матері Олімпіаді або одному з його генералів. У той же час, інший грецький історик, Ольга Палагія, стверджує, що це пам'ятка римської епохи, і ця гробниця взагалі не має відношення до епохи Македонського. З нею не погоджується керівник експедиції Катерина Персістері.

Однак із закінченням розкопок вивчення гробниці триватиме. Перед науковцями найважливіше завдання обробки знайдених матеріалів. Представники міністерства культури вважають, що аналіз знайденого в гробниці скелета та інших знахідок займе принаймні вісім місяців. Однак, якому університетові або науковій установі буде доручена ця робота - поки невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Вчені повідомляють про завершення розкопок знаменитої гробниці в Амфіполісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути