пʼятниця, 11 вересня 2015 16:35

В Туреччині знайшли піфоси для вина, який 2800 років

В Туреччині знайшли піфоси для вина, який 2800 років
Фото: mk-turkey.ru

У східній турецькій провінції Ван в ході розкопок на руїнах фортеці Чавуштепе, побудованої царем Урарту Сардурі II, археологи знайшли піфоси (pithos) - великі керамічні ємності, які колись використовувалися для зберігання зерна, олії та вина. На думку експертів, вік знахідки становить не менше 2800 років.

"Ми знайшли схованку зі 120 піфосами, в яких можна зберігати до 36 тонн продовольства, зерна, кунжутної олії та вина. Місткість кожного піфоса становить приблизно 300 кілограмів", - розповів професор факультету археології університету Юзюнджу Йил Рафет Чавушоглу. Професор також зазначив, що всі глечики покриті клинописними текстами, що позначають урартські одиниці виміру.

Чавушоглу очолює розкопки на руїнах фортеці Чавуштепе, розташованої в районі Гюрпинар приблизно за 20 кілометрів від міста Ван. Фортеця була побудована царем Сардурі II, який правив державою Урарту у період її розквіту в середині IX століття до нашої ери.

Стіни потужного укріплення, сховища, перша каналізаційна система в світі, храми та інші споруди тієї епохи стоять і донині, будучи популярним місцем серед туристів. У 2014 році, після 30-річної перерви, Міністерство культури і туризму Туреччини відновило розкопки на даній ділянці.

Відзначивши, що фортеця Чавуштепе відображає найяскравіші аспекти суспільного життя Урарту, Чавушоглу також згадав, що, крім усього іншого, археологи знайшли чани для виготовлення вина з винограду, вирощеного в довколишніх виноградниках.

"Даний факт підтверджує й інформація, знайдена в місцевих клинописних текстах. Вода, що йшла у фортецю через канали, використовувалася для зрошення виноградників. Після збору врожаю виноград тиснули ногами в цих чанах, а отриманий виноградний сік виливали в піфоси для зберігання", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «В Туреччині знайшли піфоси для вина, який 2800 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути